Mások mellett a perzsa-izraeli Liraz, a portugál António Zambujo, a Maliból érkező Amadou & Mariam lesz az idei Budapest Ritmo sztárfellépője. 

A rangos világzenei fesztivált április 7-től 9-ig rendezik három belvárosi helyszínen.

A nagy nevek mellett a showcase-színpadon ígéretes fiatal tehetségek ingyenes koncertjei várják a közönséget az Akvárium három színpadán és a Szimpla Kertben – közölték a szervezők.

A Budapest Ritmo 2016 óta a fővárosi fesztiválok különleges színfoltja, az ősi zenékből építkező műfajok, fúziós stílusok, váratlan kulturális keveredések ünnepe. Idén tizennyolc fellépő lesz; a koncertek mellet először szerepel filmprogram, szakmai panelek és networking, esténként pedig afterparty a fesztivál programjában. 

A Ritmo nagyban hozzájárult ma már világsztárnak számító zenészek felemelkedéséhez, mint a Womex-életműdíjas Lakatos Mónika, 

vagy olyan különleges együttműködésekhez, mint Lajkó Félix és Volosi. 

Április 8-án pénteken a 35 éve együtt zenélő mali vak zenész házaspár, Amadou & Mariam ad koncertet, szintén aznap a bosnyák blues, a sevdah férfihangja, Damir Imamovic lép színpadra. Másnap este a perzsa-izraeli díva, Liraz és a portugál fado sztárja, António Zambujo zenél.

A tizenhat országot képviselő fellépők között lesz a luzofón Ayom, a Boi Akih fúziós dzsesszkvartettje, a transzba ejtő pizzica mestere, a Kaláscima, 

a hazai színtér képviseletében koncertet ad a Random Trip Palya Beával, Borbély Mihállyal és a Mörkből ismert Zentai Márkkal, és közönség elé lép a népszerű Besh o Drom.

A Budapest Ritmo showcase-színpadán a Szimpla Kertben több mint kilencven jelentkező közül kiválasztott hat produkciót láthatnak és hallhatnak a nézők. 

Az ingyenes, 45 perces koncertek célja, hogy a zenekarok legjobb arcukat mutassák meg, elnyerve a közönség szeretetét és a szakemberek figyelmét. 

Bemutatkozik a nosztalgikus indie-folkot játszó Lanou, és a kelet-európai városi népzene füstös világát idézi a Times New Román, a fiatal szerb a cappella trió, a Rodjenice, a Sekunda hegedűduó, a Nairuz a Közel-Kelet dallamait, a Balkán ritmusát és a flamenco intenzitását forrasztja egységes produkcióba. A versenyprogram egyik színfoltja a kora hárfa kanadai-magyar mestere, a fiatal Sophie Lukács.

A fővárosi fesztivál szervezője a Hangvető és a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.