A Nézőpont Intézet március 16. és 21. közötti közvélemény-kutatása szerint az aktív szavazók 49 százaléka a Fideszre voksolna, s csak 41 százalékuk szavazna a baloldali közös listára. A kutatás szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió a kispártok támogatását tépázta meg elsősorban.

A közvélemény-kutató szerint a Fidesz szavazótáborának 4 százaléka tekinthető bizonytalannak, míg ugyanez az arány a baloldal esetén 41 százalékos, melyet Márki-Zay Péter népszerűtlenségével magyaráznak. Ezt jelzi, hogy a kutatás szerint a baloldali szavazótábornak kicsit több mint fele (56 százalék) felelt Márki-Zay Péter nevével arra a kérdésre, hogy „Ön inkább azt szeretné, hogy Márki-Zay Péter legyen Magyarország miniszterelnöke, vagy azt, hogy Orbán Viktor?”

A Nézőpont Intézet azonosított egy korábbiakban szokatlan választói magatartást is, nevezetesen, hogy megjelentek az ingázó szavazók, ez az aktív szavazók 5 százalékát érinti. A háború a kispártok számára kedvezőtlen hatást mutat: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt továbbra is az aktív szavazók 3 százalékára, a Mi Hazánk viszont már csak 2 százalékukra számíthatna.