Egy vatikáni tárgyaláson mondta el az egyik vádlott azt, hogy felettesei, többek között maga Ferenc pápa is, áldásukat adták egy 15 millió eurós peren kívüli megállapodásra, ami lehetővé tette, hogy a Szentszék kilépjen egy rosszul sikerült londoni ingatlanügyletből – írja a Reuters.

Monsignor Mauro Carlino több mint 4 órás vallomása során elmondta a vatikáni államtitkárság azon vállalkozásának részleteit, melynek keretében 2014-ben 350 millió euró befektetésével kívánt az egyházi állam egy londoni luxusingatlanhoz jutni az olasz közvetítő Raffaele Mincione segítségével.
2018-ra azonban 

a Vatikán úgy érezte, hogy Mincione igyekszik őket megkopasztani, ezért egy másik közvetítőhöz fordult, Gianluigi Torzihoz, hogy szabaduljon az első üzlettől. 

Fotó: VINCENZO PINTO

Azonban ez az együttműködés sem sikerült zökkenőmentesre, miután Torzi igyekezett magához vonni az épület feletti kontrollt. Ezt a szavazati joggal bíró részvények magához csoportosításával érte el. Ezután a Vatikán a második megállapodásból is megpróbált kilépni.
Carlino vallomása szerint 2019 májusában az egyházi államot képviselő tárgyalók, köztük ő maga is, 15 millió eurót kifizetésében állapodtak meg Torzival, cserébe a vállalkozás elhagyásáért.

Torzi, Mincione, Carlino és a további hét vádlott – köztük több egykori vatikáni tisztviselő – mindegyike tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el. Carlino kiemelte, hogy minden lépését a főnökei tudtával tette meg az ügyben. Ez azt is jelenti, hogy 

főnöke, Edgar Pena Parra érsek, helyettes államtitkár folyamatosan tájékoztatta Pietro Parolin kardinálist és államtitkárt, valamint a Szentatyát.

Carlino elmondta, a pápa azt szerette volna elérni, hogy a Vatikán kikeveredjen az ügyből, lehetőleg minél kevesebb kiadással, hogy ne kelljen a teljes befektetést veszteségként elkönyvelni. A július óta tartó tárgyaláson az ügyészek szerint az egyházi állam 217 millió eurót bukott, melynek egy részét a hívek adományozták.

A vádlott szerint főnöke, Penna Parra arról tájékoztatta, hogy a pápa örömét fejezte ki, hogy végre pont került az ügy végére. A bíróság azt is megtudhatta a szerdai ülésen, hogy a pápa felfüggesztette Angelo Becciu kardinális esetében a pápai titoktartást, hogy a főpap válaszolhasson a bíróság kérdéseire egy számára titkosszolgálati megbízásokat végző nő ügyében.

Cecilia Marognát sikkasztással vádolják, miután az önjelölt titkos ügynök azt állítja, 

mind az 575 ezer eurót felhasználta, amit Afrikában elrabolt misszionáriusok váltságdíjára kapott. 

Marogna tagadja azokat a vádakat is, melyek szerint az összeg egy részéből luxuscikkeket vásárolt volna. A tárgyalás április 5-én folytatódik.