Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasított minden, az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget, és inkább fokozta a katonai jelenlétet – jelentette ki szerdán, Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, a brit hivatali partnerével, Liz Trusszal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Arra törekedtünk, hogy lehetőségeket biztosítsunk Putyin elnöknek. Ő az egyetlen, aki el tudja dönteni, hogy él-e velük, vagy sem. Eddig minden alkalommal, amikor lehetősége lett volna rá, inkább rálépett a gázpedálra és továbbment ezen a szörnyű úton

– fogalmazott Blinken.

Az amerikai külügyminiszter elmondta, hogy nem érti mi a célja Moszkvának, hiszen az ukránok az elmúlt két hétben megmutatták, hogy nem fogadnának el semmilyen bábkormányt, amelyet Putyin megpróbálna kinevezni a jelenleg is hatalmon lévő, megválasztott ukrán kormány leváltása után.

Fotó: Jim Watson / AFP

Blinken szerint ha Moszkva ezzel próbálkozik, az egy hosszú, véres, elhúzódó zűrzavarhoz vezetne – tette hozzá Blinken. Az Egyesült Államok magas rangú védelmi tisztviselői a múlt hónapban azt mondták: Oroszország Ukrajna elleni inváziójának célja a kelet-európai ország kormányának "lefejezése".

Az amerikai külügyminiszter abszurdnak nevezte Oroszország azon javaslatát, amely szerint humanitárius folyosókat hoznának létre Ukrajna és Oroszország között. A tárcavezető egyúttal felszólította Moszkvát, hogy tegye lehetővé az ukrajnai civilek biztonságos távozását.

Sértő azt javasolni, hogy az ukrán nép éppen attól a kormánytól kérjen menedéket, amely semmibe veszi az életüket

– tette hozzá.

Liz Truss a sajtótájékoztatón közölte, hogy az Egyesült Királyság légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának.

Truss arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság nem törekszik repüléstilalmi zóna létrehozására az ukrajnai humanitárius folyosók felett, mivel ez közvetlen konfrontációhoz vezetne a és Oroszország között.

A brit tárcavezető hozzáfűzte, hogy országa azt szeretné, ha Oroszországot teljes mértékben kizárnák a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból, és a G7-országok beszüntetnék az orosz olaj és földgáz felhasználását.

Meg kell dupláznunk a szankcióinkat

– mondta.

Truss szerint Oroszország Ukrajna elleni inváziója hatalmas fájdalmat és szenvedést okoz, de Putyin nem halad olyan ütemben, mint tervezte.