Egy észak-karolinai férfit 20 hónap börtönbüntetésre ítéltek, mert 1,7 millió dolláros Covid segélykölcsönt vett fel az általa létrehozott hamis cégek nevében, köztük olyanoknak is, amelyeknek Trónok harca témájú neve volt – írja a Market Watch.

A 40 éves férfi tavaly augusztusban bűnösnek vallotta magát a csalásban, mert legalább 14 kérelmet nyújtott be a Paycheck Protection Program kölcsönére, több mint 6,1 millió dollár értékben

A férfi, aki egy biztosítási ügynökséget vezetett Raleigh-Durham körzetében, 

végül több mint 1,7 millió dollár juttatásban részesült.

White Walker
Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

A csalóhoz három olyan cég is köthető, amelyek közvetlenül az HBO saját gyártású Trónok harca című sorozatából származnak, mint White Walker, Khaleesi és az Éjjeli Őrség.

A bejelentések szerint az elkövető 2019-ben alapította meg az egyes társaságokat, és ezek célját ingatlanként vagy ingatlanvásárlásként jelölte meg. A csaló állította, hogy a cégek több tucat embert foglalkoztattak, akiknek több tízezer dolláros havi fizetésük volt, holott valójában senkit sem foglalkoztattak.

Hasonlóan kölcsönt kért több más általa alapított cégnek is, némelyik nem is létezett. A valódi cégek esetében a férfit azzal vádolták, hogy jelentősen megnövelte az egyes vállalatok alkalmazottainak számát. A csalót kérelmeiben hamis okmányok benyújtásával és igazolt adóbevallással vádolták.