Széleskörű polgári keresetet nyújtott be csütörtökön, számos személy ellen Donald Trump volt amerikai elnök. Az alperesek közül a legismertebb Hillary Clinton, de a demokrata párt vezető testülete, az egykori FBI vezető James Comey, a dossziéjáról elhíresült brit kém Christopher Steele is szerepel a keresetben – írja a CNN.

Az iratok szerint az ellenféllel szembeni kutatás, adatelemzés és más politikai lépések segítségével

a demokraták és a „mélyállam” összeesküdtek, hogy aláássák a bizalmat Trumppal szemben.

A 108 oldalas kereset Trump sok politikai ellenfelét megnevezi és rávilágít az exelnök sérelmeire. A demokratákat és a kormány tisztviselőit többek között összeesküvéssel, rosszindulatú vádaskodással, számítógépes csalással és titkos internetes adatok ellopásával vádolja, és

24 millió dollárt szeretne a károkért cserébe kapni.

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

A szövegben azonban több tárgyi tévedés is szerepel, párhuzamosan Trump grandiózus, vagy épp túlzó hamis állításaival, melyeket a politikus-üzletember már sokszor elmondott. A polgári per szerint Clinton és a demokraták által felbérelt ügyvédek és kutatók gyártották a Trumpot Oroszországhoz kötő bizonyítékokat, hogy a 2016-os elnökválasztáson biztosítsák Hillary győzelmét.

A Clinton-kampány valóban fordított erőforrásokat arra, hogy terhelő információkat szerezzen Trumpról és Oroszországról és a talált információkból vezető demokrata politikusok volt, amit továbbítottak a rendőri szervek részére, ám

Trump vádaskodásának kulcselemeit az ország igazságügyminisztériuma és a szenátus titkosszolgálati bizottságának kétpárti jelentése cáfolta.

Az elmúlt három év során John Durham különleges ügyész Trump számos állítását vizsgálta, és az exelnök keresetében szereplők közül három személlyel szemben vádat is emelt. Köztük van az FBI egyik ügyvéde, Kevin Clinesmith, aki vádalku keretében bevallotta, hogy megváltoztatott egy e-mailt, hogy lehallgatási engedélyt kapjon az egyik, számos orosz kapcsolattal rendelkező Trump alkalmazottal szemben.

A Durham által emelt vádak másik két célpontja a Clinton-kampányban dolgozó ügyvéd, Michael Sussman és a hírhedt Steele-dosszié elsődleges forrása, Igor Dancsenkó. Mind a kettejükkel szemben az a vád, hogy hazudtak az FBI-nak, ám ítélet egyelőre egyik ügyben sincs.

Trump keresete szerint Clinton és a többi alperes összeesküvésének eredménye a teljességgel alaptalan FBI vizsgálat, mely az exelnök és Oroszország kapcsolatait kutatta. Ezt a nyomozást – melyet később Robert Mueller különleges ügyész vett át – több szövetségi bíróság is jogszerűnek minősítette. A vizsgálat több tucat kapcsolatot tárt fel a Trump-kampány és az oroszok között, mely a politikus győzelmi esélyeinek erősítését célozta. Az orosz beavatkozás tényét is megállapította a vizsgálat, ám bűnügyi felelősséget nem állapított meg.