Azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak személyesen elmenni szavazni, mozgóurnát igényelhetnek. Tehát azok a szavazók, akik a választás napján koronavírus fertőzés miatt karanténban lesznek, mozgóurna segítségével adhatják le szavazatukat az április 3-i országgyűlési választáson és népszavazáson – közölte a VG kérdésére a Nemzeti Választási Iroda.

Mozgóurnát a szavazás napján 12 óráig lehet igényelni.

Bulgáriában teljes védőszerelésben oldották meg a szavazást Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

A koronavírusos betegekhez érkező szavazatszámlálók minden járványügyi intézkedést betartanak, maszkot és kesztyűt is használnak és lehetőség szerint nem mennek be a beteg otthonába, csak a kapuig vagy ajtóig, hogy a fertőzés veszélyét elkerüljék 

– válaszolt megkeresésünkre a Nemzeti Választási Iroda.

A mozgóurnát szállítók a választópolgárok rendelkezésére bocsátják a védekezéshez szükséges eszközöket, amelyek használatára nem kötelezhetik, de megkérik őket, valamint alkoholos kézfertőtlenítőt is tartanak maguknál. Ezt követően kerülhet sor a személyazonosság ellenőrzésére, a jegyzék aláírására és a szavazólapok átadására. A karanténban tartózkodó szavazó a dokumentumot a lakásban tölti ki, majd borítékba helyezi és a bejáratnál dobja be a mozgóurnába. 

A szállítást végzők haladéktalanul fertőtlenítenek mindent, és az újabb állomásokon új védőeszközöket viselnek – olvasható a választási kézikönyvben.

A fogyatékkal élők számára is segítséget nyújtanak. Az érintettek az akadálymentesítés mellett kérhetik a szavazásról szóló értesítőt Braille-írással, vagy igényelhetnek könnyített formában megírt tájékoztató anyagot.