Egy illegális adatbázis felhasználásával hajthatták végre azt az akciót, amelynek során Márki-Zay Pétert támogató sms-cunamival bombázták meg az ország lakosságának mintegy tizedét, rövid, sokszor névre szóló üzenetekkel. A baloldali kampányközpont a Bajnai Gordon volt MSZP-s kormányfő által kiépített DatAdat-csoport adatbázisát használhatta – közölte a Magyar Nemzet

A lap szerint a szolgáltatók és a hatóságok közös vizsgálatából kiderült, hogy egy közbeiktatott cégen keresztül gyakorlatilag az ország lakosságának tizedét elérő sms-özönt a Bajnai Gordon volt szocialista kormányfő és titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által kiépített DatAdat-csoport osztrák leánycége rendelte meg, a művelethez szükséges hatalmas adatbázist is ez a vállalkozás biztosította. Mint írták, az illegális úton beszerzett adathalmaz Facebook-profilokból letöltött, nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, illetve banki és kereskedelmi adatbázisokból kinyert elérhetőségekből áll.

Az üggyel kapcsolatban Péterfalvi Attila a Kossuth rádió Krónika című műsorában csütörtökön arról számolt be, hogy  több panasz is érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH). Meglátása szerint azért vet fel adatvédelmi aggályokat az ügy, mert az üzenetek csupán telefonszámokat tartalmaznak, azt nem lehet tudni, hogy ki a telefonszámokat használó adatkezelő.

Péterfalvi Attila elmondta, semmilyen szabálynak nem felel meg az üzenet, ráadásul olyan panaszokat is kaptak, ahol a panaszos – csatolva az sms-t – kifejti, hogy őt olyan becenéven szólították meg, amelyet a Messengeren használ.

A sors fintora, hogy az adatvédelmi hatóság elnöke is kapott névre szóló szöveges üzenetet hivatali mobilszámára a baloldaltól.

A Bajnai Gordon és egykori titokminisztere, Ficsor Ádám által működtetett adatgyűjtő cégről nemrégiben az Index azt írta, hogy offshore hátterű lehet, a baloldali kampányokban begyűjtött adatokat pedig Észtországban kezelhetik, a balti állam ugyanis híres arról, hogy nem ellenőrzik olyan szigorúan az uniós GDPR előírásainak való megfelelést. 

Bizonyára azért nem válaszol a DatAdattal való kapcsolatára vonatkozó kormánypárti kérdésekre Márki-Zay Péter, mert van titkolnivalója – nyilatkozta az Indexnek Nacsa Lőrinc, aki szerint nehéz lenne jogszerűnek nevezni azt, amit a volt miniszterelnök és egykori titkosszolgálati minisztere cége művel a magyarok adataival. A KDNP frakciószóvivője hangsúlyozta: akár a hétfői jobboldali sajtó elleni hekkertámadás is része lehetett annak, amit Bajnai Gordonék csinálnak.