Nagy visszhangot váltott ki Arnold Schwarzenegger oroszokhoz címzett videója a Twitteren: egy nap alatt már közel 25 millióan megtekintést ért el és 325 ezerszer osztották meg – számolt be a BBC

A CNN cikke szerint a világsztár üzenete még Vlagyimir Putyin orosz elnök internetes vasfüggönyét is áttörte. Több millió oroszhoz jutott el a videó a jelek szerint, az orosz oldalakon is rengetegen kerestek rá a színész nevére.

Ahogy azt a VG is megírta csütörtökön: a kilencperces videóban a színészből lett politikus arra szólítja fel az embereket, hogy lássanak át a dezinformáción és a propagandán. Schwarzenegger a videóban kifejtette, hogy a Kreml hazudott az oroszoknak, amikor azt állította, hogy célja Ukrajna nácimentesítése volt.

Azért szólok ma hozzátok, mert olyan dolgok történnek a világban, amelyeket eltitkolnak előletek és amelyekről tudnotok kellene(...)Ez egy illegális háború. Az életeteket, a jövőtöket áldozzák fel egy értelmetlen háborúért, amelyet az egész világ elítél

 – mondta.

Az osztrák származású egykori testépítő bajnok az orosz nép iránti szeretetéről beszél, és arról, hogy fiatalon Jurij Vlaszov orosz testépítő inspirálta. 

Fotó: AFP

Az ukrajnai háborút ellenző oroszok dicsérték Schwarzenegger felszólalását. 

Arnold Schwarzeneggernek kivételes képessége van arra, hogy mindenkit egyenrangúként szólítson meg. Ész, hatalom és igazságosság. Hallgassák meg és gondolkodjanak el rajta!

– írta Lev Shlosberg ellenzéki politikus a Telegramon.

Anton Orekh liberális újságíró is úgy vélte, hogy Schwarzenegger üzenete nem tartalmaz ruszofóbiát.

Kirekesztettek vagyunk a világban... Arnold azon kevesek egyike, aki az oroszokat tisztelettel szólította meg, akik letértek a kijelölt ösvényről

 – írta Orekh.

Egy Kreml-párti paródiaoldal, Barack Obmana a Twitteren azonban kigúnyolta a hollywoodi színészt, mondván, hogy "a fizetett amerikai véleményvezérek" nem sokat számítanak az oroszoknak. Oroszország továbbra is azt állítja, hogy az ukrajnai háborút az ukrajnai oroszok védelmében indította.