BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint kétezer civil vesztette életét Mariupolban, a polgármester szerint az oroszok el akarják törölni a várost a Föld színéről

A várost körbefogták, és az ostromgyűrű egyre szorosabb.

Mariupol polgármestere szerint az orosz csapatok el akarják törölni a várost a Föld színéről.

Az ukrán hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a város védői hősiesen ellenállást tanúsítanak. Mindemellett vasárnapra virradóra is súlyos harcokról számolt be.

Vadim Bojcsenko azzal vádolta a várost ostromló orosz hadsereget, hogy kíméletlenül bánik a civilekkel, közöttük az oroszajkú helyi lakosokkal is. 

Nem kaptak megbízást senkinek a megóvására. Feladatuk egyszerűen abban áll, hogy a várost lakosaival együtt eltöröljék a Föld színéről

fogalmazott a polgármester, népirtásnak nevezve a történést, mondván, nincs rá jobb szó.

Mariupol felett még mindig az ukrán zászló lobog, és továbbra is ukrán város marad. Ugyanakkor elismerte, hogy a város egyes kerületei már orosz alakulatok kezére kerültek. 

A várost körbefogták, és az ostromgyűrű egyre szorosabb

mondta.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Bojcsenko nem kívánt a város jövőjéről vagy ukrán csapatok általi esetleges felszabadításáról nyilatkozni. „Biztos még az ukrán vezérkar sem tudna erre a kérdésre válaszolni. Úgy vélem, türelmesnek és kitartónak kell lennünk, idővel minden kiderül” tette hozzá.

A legutóbbi adatok szerint Mariupolban 2187 civil vesztette életét. Elmondhatom, hogy a szám időközben jóval magasabb lett közölte a polgármester, bár pontos információkat erről nem említett.

Mariupol mintegy 540 ezres lakosságának több mint felét evakuálták már.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.