A megkérdezettek mindössze 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a mindennapi bevásárlásai során mindig készpénzzel fizet – derül ki a Pulzus Kutató Napi.hu számára végzett reprezentatív felméréséből. 

A válaszadók 45 százaléka szinte csak elektronikus úton fizet a boltokban, és további 17 százalék gyakrabban fizet kártyával

– tudatta az Infostart.

Close,Up,Woman,,Customer,Paying,By,Plastic,Contactless,Credit,Card
Fotó: Shutterstock

Két évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kitörése után három hónappal már készített a Pulzus Kutató egy hasonló felmérést, akkor még csak 6 százalék volt azok aránya, akik nem használtak készpénzt, és 38 azoké, akik jobban szerették az elektronikus megoldásokat.

Most is kiderült, hogy a két nem közül a férfiak azok, akik szívesebben fizetnek elektronikus úton, mint készpénzzel. A mindennapi bevásárlás azonban nem ilyen, mégis valamivel magasabb arányban használják a készpénzt a nők, mint a férfiak.

Nem meglepő eredmény, hogy a fiatal, 18–39 éves generáció ragaszkodik a legkevésbé a készpénzes vásárláshoz, 

és részesíti előnyben az elektronikus megoldásokat. 47 százalékuk, amikor csak lehet, így fizet. Ami meglepő lehet, hogy a három korosztály között igazán érdemi különbség nincs, sőt, a 60 év fölöttiek az eredmény alapján elutasítóbbak a készpénzzel szemben, mint a középkorú, 40–59 éves korosztály.

A idején nyilván sok idős ember állt át a kártyás vásárlásra biztonsági okokból, és úgy tűnik, meg is kedvelték ezt a fajta fizetést. A 60 fölöttiek körében is 45 százalék azok aránya, akik ha csak lehet, elektronikus úton fizetnek a boltban.

A nagyvárosokban az elektronikus fizetések kiemelkedően népszerűek, Budapesten 54, a megyeszékhelyeken 59 százalék azok aránya, akik amikor csak lehet így fizetnek. A kizárólagos készpénzhasználat pedig bőven 10 százalék alatt van a nagyobb településeken.