Oroszország "teljesen megtisztította" Mariupol városát az "azovi csapatoktól, a külföldi zsoldosoktól és ukrán hadseregtől" - jelentette be az orosz védelmi minisztérium szombat este a Tass beszámolója szerint. „Mariupol felszabadítása során 1464 ukrán katona adta meg magát. Csak Mariupolban az ukrán veszteségek több mint 4000-re emelkedtek április 16-án. Mariupol teljes városi területét teljesen megtisztították az Azov fegyveresei, külföldi zsoldosok és az ukrán fegyveres erők” – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton koradélután már tudhatott valamit, mert arra figyelmeztetett, hogy amennyiben felszámolás szerűen vetnek véget az orosz erők által ostromlott kikötővárosban, Mariupolban az utolsó ukrán hadseregnek, az "véget vet a Moszkvával folytatott béketárgyalásoknak". Mint ismert Oroszország már korábban jelezte, hogy semmi értelmét nem látja jelenleg a tárgyalásoknak. 

Az orosz védelmi minisztérium igen részletes tájékoztatója szerint, Mariupolban a március 11-i bekerítéskor a következők voltak: a 36. külön tengerészdandár, a 109. területvédelmi dandár, az 503. külön tengerészzászlóalj, az 53. különálló gépesített dandár egy százada, a 17. egység egységei. páncéltörő dandár, "Azov", "Aidar", "Jobboldali Szektor" náci alakulatok, rendőri és államhatárszolgálati egységek, valamint külföldi zsoldosok. Ennek a csoportnak a száma összesen mintegy 8 ezer 100 fő volt.

Mariupol felszabadítása során már 1464 ukrán katona megadta magát. Az magukat magadók száma naponta növekszik. Beleértve azokat is, akik megszöktek Azovstal területéről. Tanúvallomásaik szerint az Azovstalon menedéket kereső ukrán katonák, nácik és külföldi zsoldosok összlétszáma nem haladja meg a 2,5 ezer főt. 

Így április 16-án csak Mariupolban az ukrán hadsereg vesztesége több mint 4000 főt tett ki.

Az oroszok szerin az ukrán veszteségek "különleges művelet" kezdetétől szombatig 23 367 főre tehetők.  

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a mai nap során 15 ellenséges célpontot értek el nagy pontosságú légirakéták. Közülük: Barvenkovo, Rubezhnoye, Popasnaya, Novozvanovka, Krasnoarmeysk, Selidovo, Novobakhmutovka települések területén hat ukrán katonai felszerelést tároló helyszínt és hét ukrán csapatot semmisítették meg. A csapások következtében több mint 320 ukrán katona meghalt és megsebesült, 23 páncélozott és hét különböző célú jármű semmisült meg.  

A hadműveleti és taktikai repülés a nap folyamán 67 katonai csoportosulást és ukrán katonai felszerelést semmisített meg. A rakétacsapatok 317 katonai létesítményre csaptak le, köztük.

Orosz légvédelmi eszközök Odessza térségében a levegőben repítettek egy ukrán katonai szállítógépet, amely nagy adag fegyvert szállított Ukrajnának a nyugati országok által. Emellett két ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le Lozovaya és Veselaja települések felett.  

Hozzátették: "a különleges hadművelet kezdete óta összesen 134 repülőgép, 460 pilóta nélküli légi jármű, 246 légvédelmi rakétarendszer, 2269 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 252 rakétavető, 987 tábori tüzérség és aknavető, valamint 2158 darab. különleges katonai járművek egységei semmisültek meg."