Az Orosz Védelmi Minisztérium közleménye szeirnt a" különleges katonai művelet" kezdete óta a kijevi nacionalista rezsim 63 országból 6824 külföldi zsoldost vitt Ukrajnába.

A legnagyobb csoport Lengyelországból érkezett – 1717 fő. Körülbelül 1500 zsoldos érkezett az Egyesült Államokból, Kanadából és Romániából is. Az Egyesült Királyságból és Grúziából, egyenként legfeljebb 300 fő, és 193 ember érkezett a Szíriai Arab Köztársaság török ​​ellenőrzése alatt álló területeiről.

A zsoldosok többsége jelenleg ukrán hadtestekbe van bevetve Kijevben, Harkovban, Odesszában, Nyikolajevben és Mariupolban. A csoportokban való bevetésüket az úgynevezett "Ukrajna Nemzetközi Védelmi Légiója" regionális koordinációs parancsnoksága végzi Belaja Cerkov városában.

A harcok következtében a zsoldosok száma folyamatosan csökkent, és jelenleg 4877 főre tehető.

Az orosz fegyveres erők 1035 külföldi zsoldost számoltak fel harci műveletek során. További 912 zsoldos nem volt hajlandó részt venni az harcokban, és elmenekült az országból.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 

a külföldi zsoldosok a nemzetközi humanitárius jog értelmében nem rendelkeznek „harcos” státusszal. Azért jöttek Ukrajnába, hogy szlávok gyilkolásával pénzt keressenek. Tehát a legjobb, ami velük történhet, az a büntetőjogi felelősség és a hosszú szabadságvesztés.