A volt elnök szerint nemzetek és emberek egyaránt veszélyben vannak a közösségi média jelenlegi szabályozásai miatt. Obama szerint átláthatóságra és felügyeletre van szükség, mivel

a dezinformáció felemészti a demokráciát.

Fotó: BEN STANSALL / AFP

A volt elnök felhívta rá a figyelmet, hogy a közösségi médiát sokan arra használják, hogy megosszák a társadalmat és aláássák az országok rendjét.

Emberek halnak meg a félretájékoztatás miatt

- mondta Barack Obama.

Az olyan emberek, mint Vlagyimir Putyin vagy Steve Bannon tudják, hogy nem szükséges, hogy az emberek elhiggyék ezeket a hamis információkat ahhoz, hogy gyengítsék a demokratikus intézményeket

- fogalmazott Obama.

Elég ha sok téves információval árasztják el a közbeszédet, ha összeesküvés elméleteket gyártanak és a polgárok nem fogják tudni, hogy miben higgyenek. Amikor az emberek elveszítik a vezetőikbe, a mainstream médiába, a politikai intézményekbe és az egymásba vetett bizalmukat, akkor ők nyertek

- fejtette ki véleményét az USA egykori első embere.

Obama arról is beszélt, hogy sajnálja, hogy elnöksége alatt nem tett eleget a félretájékoztatás elleni harcban. Beismerte, hogy akkoriban még nem értette teljesen, hogy a társadalom mennyire fogékony lett a hazugságokra és az összeesküvés-elméletekre. Hozzátette, hogy mindez úgy kerülte el a figyelmét, hogy ő maga is számos teória célkeresztjébe került.

Elmondta azt is, hogy nem magát a közösségi médiát hibáztatja, hanem a technológiai óriásokat, amiért felnagyították az emberiség legrosszabb impulzusait.

Szerinte nem minden probléma az új technológiák természetes melléktermékei.

Úgy látja, hogy sok olyan konkrét döntés született meg az elmúlt években a vállalatok részéről, amik szándékosan sebezhetővé tették a demokráciát.

Obama kifejtette, hogy

támogatja a Commuications Decency Act 230. szakaszának átdolgozását, ami jelenleg megvédi a technológiai cégeket a felhasználók platformjaikon közzétett tartalmaikért való felelősség vállalástól.

Ezzel együtt arra kéri a tech-óriásokat, hogy vállaljanak nagyobb társadalmi felelősséget.

Elköltöznek a Spotifyról Obamáék

Nem férnek össze a házaspár elképzelései és a platform stratégiája. Más cégek viszont szívesen együttműködnek a volt elnökkel.