Benyújtotta lemondását Fabrice Leggeri, az varsói székhelyű határvédelmi ügynökségének (Frontex) ügyvezető igazgatója - erősítette meg Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a testület szokásos sajtótájékoztatóján pénteken. 

Az igazgató lemondása brüsszeli értesülések szerint összefüggésben van azzal, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) tavaly vizsgálatot indított a Frontexszel szemben azon jelentések miatt, amelyek szerint az ügynökség emberi jogsértést követett el azzal, hogy jogtalanul toloncolt ki, tett tengerre már partot ért menekülteket az uniós külső határokon – tudatta az AP hírügynökség.

Fabrice Leggeri, a Frontex vezetőjeFotó: PETRAS MALUKAS / AFP

Az EU határvédelmi ügynöksége 2020 márciusa és 2021 szeptembere között legalább 957 menedékkérő visszatoloncálásában vett részt az Égei-tengeren.

A visszatoloncolások a nemzetközi menekültvédelmi megállapodásokkal ellentétesnek minősülnek, amelyek szerint az embereket nem szabad kiutasítani vagy visszaküldeni olyan országba, ahol fajuk, vallásuk, nemzetiségük vagy valamely társadalmi vagy politikai csoporthoz tartozásuk miatt veszélyben lehet az életük és biztonságuk.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a papírokkal nem rendelkező bevándorlóknak tájékoztatást és ellátást kell nyújtani, és menedékjogi kérelmüket el kell bírálni. Az európai törvényhozók azt kérték, hogy a Frontex költségvetésének egy részét fagyasszák be.

Az igazgatótanács döntése arról, hogy elfogadja-e Fabrice Leggeri ügyvezető igazgató lemondását, még nem került bejelentésre.

Svéd miniszterelnök: Svédországnak nem sikerült integrálnia a bevándorlókat

Svédországnak nem sikerült integrálnia a rengeteg bevándorlót, akiket az elmúlt két évtizedben befogadott, ami párhuzamos társadalmak kialakulásához és bandaháborúkhoz vezetett – mondta Magdalena Andersson miniszterelnök, aki számos javaslatot indított a szervezett bűnözés elleni küzdelem érdekében.

A hónap elején sokakat sokkoltak azok az erőszakos zavargások Svédországban, mely során több mint 100 rendőr megsérült. Az erőszak azután tört ki, hogy egy svéd-dán politikus koránt égetett egy gyűlésen. A Yahoo News értesülései szerint Andersson a bűnözőket hibáztatta, és szokatlanul őszinte és önkritikus megjegyzéseiben azt mondta, hogy mind az iszlamizmust, mind a bevándorlóellenes szélsőségességet hagyták elharapózni Svédországban. 

A szegregáció olyan mértékű, hogy Svédországban párhuzamos társadalmak alakultak ki. Ugyanabban az országban élünk, de teljesen más valóságban – mondta Andersson egy sajtótájékoztatón. A külföldön született svédek száma az elmúlt két évtizedben megduplázódott, és elérte a kétmilliót, ami a lakosság egyötödét jelenti. Svédország radikálisan megszigorította bevándorlási politikáját, amióta a 2015-ös migrációs válság idején egy főre vetítve több embert fogadott be, mint bármely más európai uniós ország.