Nem plagizálta leghíresebb dalát, a Shape of You címűt Ed Sheeran, így döntött a brit legfelsőbb bíróság a hosszú évek óta tartó pereskedésben. A világhírű brit zenészt Sami Chokri perelte be, mert szerinte Sheeran 2017-es slágere az ő két évvel azelőtt kiadott dalának, az Oh Whynak a koppintása. 

Sheeran a perek alatt többször is elmondta: nem emlékszik, hogy valaha hallotta volna Chokri dalát, mielőtt megírta saját számát.

Fotó: OLI SCARFF

A Shape of You 2017-ben a legtöbbet játszott és eladott dal volt, de a Spotifyon is elérte a valaha volt legnépszerűbb dal címét – írja a BBC brit hírtelevízió internetes oldala. 

A bíróság döntése szerint Sheeran sem tudatosan, sem véletlenül nem plagizált, a két dal között mindössze egyetlen frázis hasonlóság van, Chokri dalában az „Oh Why” felkiáltás valóban hasonlít a Sheeran dalában hallható „Oh I” éneklésére, de ez még messze nem elég ahhoz, hogy plágium legyen. 

A bíróság zenei szakértők bevonásával elemezte a zenei jegyeket is, de ez esetben még ennyi hasonlóságot vagy átfedést sem találtak. Annak sem adtak alapot, hogy Chokri védői szerint Sheeran biztosan hallotta a másik dalt, ez mindössze spekuláció, erre semmilyen bizonyíték nincs. 

A tárgyaláson ráadásul a Shape of You másik két alkotója, John McDaid zeneszerző és a producer Steven McCutcheon is azt vallotta: sosem hallották Chokri dalát. 

Sheerant a hírek szerint nagyon megviselte a per, ismerősei elmondása alapján a zenész mindig feltüntette, ha dalaiban más munkáit is felhasználta, ezért érintette rendkívül negatívan Chokri pere. A Shape of You nagyjából 5 millió dollárt hoz évente a szerzőknek, ennek egy részét a per miatt be kellett fagyasztani, de hamarosan feloldhatják. 

A Reuters hírügynökség közlése szerint Sheeran megkönnyebbült a döntés után, közleménye szerint az ilyen perek nagyon ártanak a zeneiparnak. 

 

Döntse el ön, hasonlít-e a két dal. Előbb Ed Sheerané:

 

Majd a Sami Switch néven alkotó Sami Chokri dala: