Május 2-tól a turistáknak nem kell többé oltási útlevelet, PCR-teszt eredményt vagy bármilyen egyéb, a koronavírushoz kapcsolódó dokumentumot bemutatniuk az országba való belépéshez – közölte Thanos Plevris egészségügyi miniszter. Az érkező látogatóknak március 15-től már utastájékoztató űrlapokat sem kell kitölteniük – írja a The National News.

Az ország emellett minden belföldi korlátozást is eltöröl. Jelenleg a színházakba, mozikba, stadionokba, éttermekbe, múzeumokba vagy kiállításokra való belépéshez kell oltási bizonyítványt vagy PCR-tesztet felmutatni, ez a követelmény azonban hamarosan megszűnik.

Fotó: Little Shao / Red Bull Content Pool via AFP

Emellett június 1-től, szerdától nem lesz kötelező a beltéri maszk viselése, és a diákok a húsvéti szünet után visszatérhetnek az osztályokba anélkül, hogy rendszeresen negatív tesztet kellene bemutatniuk.

Görögország az egyik legnépszerűbb nyári úti cél Európában, 2019-ben több mint 33 millió turistát vonzott. A korlátozások enyhítésével a görög hatóságok június és augusztus között jelentős számú látogatóra számítanak, a bevételek pedig az előrejelzések szerint akár a 2019-es szint 80 százalékát is elérhetik.

Plevris azonban hangsúlyozta, hogy ezek átmeneti intézkedések lehetnek, és a korlátozásokat szeptemberben újra bevezethetik.