Jelenleg 50 fős mentőcsapat dolgozik az eltűnt búvár megtalálásán - erről a Magyar Barlangi Mentőszolgálat írt facebook oldalán. Az ország több barlangász és mentő egyesülete és szolgálata a helyszínre érkezett a mentésben segíteni.

Többek között a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesülete, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága és a Neptun Búvár Klub kutatói is részt vesznek a keresésben.

Fotó: Rózsa Sándor / Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Az eltűnt búvár utáni kutatás jelenleg is tart, viszont a mentés kifejezetten nehéz a barlang adottságai miatt. Nagyon szűk járatokat kell átkutatni és a fokozott aktivitás miatt a vízben az agyag is felkeveredett, ami miatt egyáltalán nincs látótávolság a víz alatt. A hírek szerint a legutóbbi merülés ma hajnalban ért véget, a másfél órás expedíció résztvevői a barlang végpontja környékére, 40 méter mélyre jutottak. Itt azt tapasztalták, hogy a rossz látási viszonyok között a tájékozódást segítő telepített kötél szinte teljesen beágyazódott az agyagba.

A helyszínre ma délelőtt további mentőcsapatok érkeztek, jelenleg következő merülés előkészületei zajlanak. 

A Nagy-Tohonya-forrás mögött található Kossuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. Sokáig a Reménytelen-szifon névre keresztelt járat jelentette a végpontját, amit 2009-ben úszták át a mentésben is résztvevő Amphora Búvár Klub kutatói. Jelenleg a barlang feltárt hosszú 1500 méter, vertikális kiterjedése pedig 60 méteres.