A francia államfőválasztás április 24-én esedékes második fordulójának kimenetelétől függetlenül változások várhatók a párizsi kormány összetételében – írja a  Le Parisien Jean Castex hétfői nyilatkozatára hivatkozva. A francia miniszterelnök közölte, ha Macront újraválasztják vasárnap, 

néhány napon belül a hagyományoknak megfelelően benyújtom magam és kormányom lemondását az államfőnek.

Franciaország miniszterelnökét az államfő nevezi ki. Jean Castex 2020. július 3. óta tölti be ezt a tisztséget; a kormányfő a héten jelezte: az elnökválasztás kimenetelétől függetlenül lemond hivataláról még a júniusi képviselő-választás előtt
Fotó: AFP

Minden a részvételi arányon múlhat

Nyilatkozatával a francia miniszterelnök is beszállt a kampányba, jelezve, hogy ha Macron nyer, a kormányzásnak akkor is új lendületre lesz szüksége, ehhez pedig új kabinetet kell kinevezni. Castex figyelmeztetett: a közvélemény-kutatások adatai ellenére a szavazás kimenetele nincs eldöntve, a kormánypártok támogatóit mozgósítani kell.

Erre jó esélye lehet az En Marche-nak szerdán, a két elnökjelölt közötti utolsó televíziós vita napján. A legfrissebb felmérések szerint Marine Le Pen a szavazatok 44-47, a hivatalban lévő elnök a voksok 53-56 százalékát szerezheti meg a hétvégén – kevesebbet, mint öt éve, amikor Le Pen a szavazatok 34 százalékával veszített.

Bizonytalanná teszi az előrejelzéseket, hogy az első fordulóban harmadikként végzett, a voksok 22 százalékát megszerző Jean-Luc Melenchon mindeddig nem adott iránymutatást szavazóinak arra, a versenyben maradt két jelölt közül kire adják le szavazatukat a második fordulóban. Ha a baloldali érzelmű választók vasárnap távol maradnak az urnáktól (a felmérések szerint kétharmaduk erre készül), vagy érvénytelenül szavaznak, az bármelyik versenyben maradt jelölt javára eldöntheti a választás kimenetelét – írja a Reuters.

„Se Macront, se Le Pent nem kérjük!” – tüntetnek a kiábrándult francia diákok

Párizs-szerte tüntetnek az elkeseredett fiatalok csütörtökön, hogy kifejezzék, mennyire kiábrándultak az elnökválasztáson kínált lehetőségek miatt.

A legújabb várakozások szerint az elnökválasztás második fordulójának részvételi aránya 70 százalék körüli lehet.   

Christine Lagarde lehet a következő francia miniszterelnök?

Castex jelezte: kormánya még a június 12–19. közöttre meghirdetett parlamenti képviselő-választás előtt benyújtaná a lemondását, függetlenül attól, ki lesz Franciaország következő elnöke. A júniusi szavazás során dől el, hogy a következő elnöknek elegendő támogatottsága lesz-e a nemzetgyűlésben ahhoz, hogy terveit megvalósítsa.

A France 24 által idézett pletykák szerint az Európai Központi Bank (EKB) jelenlegi elnökének, Christine Lagarde-nak a neve is felmerült a következő kormányfőjelöltek között, bár a jegybankár ezt egyelőre nem erősítette meg.

Macron kampányol: ez a különbség, ha Franciaországban élsz, nem pedig Magyarországon

Kevesebb mint egy hétig harcolnak még a szavazókért az elnökjelöltek.