Az Orosz Védelmi minisztérium vasárnap esti tájékoztatója szerint a nap folyamán nagy pontosságú légi bázisú rakéták semmisítették meg az üzemanyag- és lőszertárolókat Barvenkovo ​​és Dobropolie közelében.

A hadműveleti-taktikai és katonai repülés Ukrajna 44 katonai eszközét sújtotta. Közöttük: 2 parancsnoki állást és 1 lokátor rakétarendszert Avdeevka közelében, továbbá három rakéta- és tüzérségi fegyverraktát Zavgorodnee és Protopopovka közelében. A rakéták és a tüzérség 113 célpontot találtak el, köztük 4 parancsnoki állást, 4 tüzérségi üteget, 2 üzemanyagraktárt és 103 ellenséges erő pontot és munkaerő-koncentrációs területet.

Az orosz légvédelem 2 ukrán MiG-29-es repülőgépet lőtt le Fedorovka és Zavody közelében Harkov megyében, valamint 1 ukrán pilóta nélküli légi járművet Preobrazhenskoe közelében, Pavlograd régióban.

Összesen 136 repülőgép, 471 pilóta nélküli légi jármű, 249 légvédelmi rakétarendszer, 2308 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 254 többszörös kilövésű rakétarendszer, 998 tábori tüzérség és aknavető, valamint 2171 fegyveres katonai járművet semmísítettek meg eddig az ukrán hadművelet során - állítja az Orosz Védelmi Minisztérium, amely arról nem közölt adatokat, hogy mi a helyzet jelenleg Mariupolban, amely városért utolsó vérig menő csatát vívnak az ott egy gyár területére visszaszorított maradék ukrán csapatok. Oroszország fegyverletételi ultimátumot adott a Mariupolt védő ukrán erőknek vasárnap reggelig, ígéretet téve arra, hogy aki ennek eleget tesz, annak megkímélik az életét.

Fotó: Shutterstock

Az orosz állami média korábban bejelentette, hogy Vlagyimir Petrovics Frolov vezérőrnagyot Ukrajnában ölték meg. Ez ritka beismerés a Kreml részéről, amely jellemzően lekicsinyli a háborús veszteségeket. Az ukrán hírforrások korábban már beszámoltak arról, hogy Oroszország több tisztet és magas rangú parancsnokot elveszített a háborúban, a Kreml ezidáig ritkán erősítette meg a jelentéseket.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek adott interjúban azt mondta, hogy Ukrajna nem hajlandó feladni az ország keleti részén lévő területeket, hogy véget vessen az Oroszországgal vívott háborúnak, és Ukrajna hadserege készen áll a moszkvai hadsereg elleni harcra a Donbász térségében, ami befolyásolhatja az egész háború menetét. Az interjúban azt is mondta, hogy az igéretekből kapott eleget, de már nincs oka hinni bennük.