Az ukránok pénteken sorokban álltak Kijevben, hogy postai bélyegeket vásároljanak, amelyeken az ukrán katóna a középső ujját mutatja az azóta elsüllyedt orosz cirkáló irányába. A bélyegen a híres határőr, Roman Hribov látható, aki az emlékezetes "orosz hadihajó, menj a pokolba" választ adta a cirkálónak, amikor arról megadásra szólították fel.

Az Ukrán Posta április 12-én bocsátotta ki a bélyeget, amely Putyin ukrán háborújának egyik legikonikusabb eseményének emlékére készült, amivel arra az ukrán katonára emlékeznek, aki a Kígyószigeten elküldött a küldött egy orosz hadihajót.

Az első jelentések azt sugallták, hogy a Fekete-tengeri flotta stratégiai célpontjának számító szigeten állomásozó összes ukrán katona meghalt, miután megtagadták a megadást. A szigeten szolgáló katónák viszont csak fogságba estek és egy fogolycsere alkalmával újra Ukrajnába kerültek. Március végén a fogságba esett Roman Hribovot, aki az orosz hadihajót elküldtea fenébe, Volodimir Zelenszkij elnök kitüntetésben részesítette szolgálataiért.

Az élet fintora, hogy a Moszkva hadihajó, az orosz flotta zászloshajója tegnap elsülyedt, miután az orosz fél elmondása szerint a fedélzetén tűz ütött ki és vontatás közben egy viharban elvesztették. Az ukránok viszont már csütörtök este arról számoltak be hogy egy ukrán gyártmányú Neptun nevű hajóelhárító rakétával találták el a hadihajót, és az süllyedni kezdett.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy az elkövetkező időszakban fokozza a kijevi térségben végrehajtott orosz katonai rakétatámadások számát és nagyságát, válaszul az ukrán erők által a térségben állítólagosan elkövetett "szabotázs" akciókra. Nemsokára pedig már arról számoltak be, hogy lebombáztak egy kijevi gyárat.

A TASZSZ hírügynökség szerint a Moszkva a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, az 1164 Atlant projekt vezető hajója. 1983-ban helyezték hadrendbe Szlava néven, jelenlegi nevét 1996-ban kapta. A hajó fő csapásmérő fegyverzete 16 rakétaindító a P-1000 Vulkan típusú rakéták számára. 2015 második felében ez a cirkáló vezette a Földközi-tengeren az orosz haditengerészet állandó műveleti erőit és légvédelmi eszközeivel védte a szíriai hmejmími orosz légibázist. Egy évre rá, 2016-ban a hajót Nahimov-renddel tüntették ki.