A hajóelhárító rakétákat, amelyekkel Ukrajnának állítólag sikerült eltalálni Oroszország legfontosabb fekete-tengeri hajóját, saját maguk fejlesztették ki, és elméletileg még nem működtek megbízhatóan. Azt a hírt, miszerint Ukrajna a Neptun hajóellenes rakétákat használta, még nem erősítették meg, de az ukránok ezt állítják. Sőt, sajtóhírek szerint a fedélzeten tartózkodó 300 orosz tengerész meghalhatott.

Az RK–360MC Neptun (Neptune) egy olyan ukrán hajóelhárító rakétarendszer, amelyet a Krím 2014-es orosz annektálása után kezdtek kifejleszteni, mivel akkor rövid idő alatt Ukrajna elveszítette flottájának nagy részét. Tengeri védelmi képességeinek javítása érdekében döntött úgy Kijev, hogy kifejleszti saját hajóelhárító fegyverét, amelyet a szárazföldről is működtethet egy mobil indítórendszerrel.

A fegyvert a Luch tervezőiroda fejlesztette ki, és korábbi R–360 típusú, hajók elleni cirkálórakétát használ. Ez utóbbi az orosz Kh–35U ukrán változata. Arról, hogy dolgoznak ilyen rakétán, először 2013-ban jelentették be. Az első darabokat állítólag 2016-ban fejezték be és tesztelték. Akkoriban a rakétából hiányzott az irányítórendszer. A rakéta hatótávolsága akár 280 kilométer is lehet, hordozható, és indítható haditengerészeti, szárazföldi és légi platformokról. 

A Neptun szárazföldi hajóelhárító rakétarendszer fejlesztése 2019-ben fejeződött be, az ukrán katonai próbák pedig 2020-ban értek véget. 2021-ben egy előgyártási rendszert szállítottak az ukrán hadseregnek tesztelésre. 2021-ben az ukrán hadügyminisztérium finanszírozta a Neptun part menti védelmi rendszerek sorozatának gyártását. A tervek szerint az idén szállítottak volna le belőlük egy 18-19 rakétából álló tételt.

A katonai kutatás-fejlesztés szempontjából a Neptune RK–360MT rekordidő alatt készült el, de meg kell jegyezni, hogy minden a szovjet eredetű technológián és know-how-n (Kh–35U) alapul. Ennek ellenére a rakétát teljes egészében Ukrajnában fejlesztették és építették, többnyire a nemzeti fegyverkezési ipar felhasználásával.