Humoros videó kering a közösségi oldalakon, amelyen az látható, hogy a San Francisco-i rendőrök leintenek éjjel egy világítás nélkül közlekedő autót, csak hogy rájöjjenek: a kocsiban az égvilágon senki sem ül, így fel sem tudták szólítani a sofőrt, hogy kapcsolja be a lámpákat, mert egy önvezető autóról volt szó. 

A kocsi a helyi Cruise céghez tartozik, amelynek engedélye van, hogy önvezető járgányaival éjszaka haladjon a város utcáin. 

A videón az látható, hogy a rendőrök leintik a járművet, amely szabályosan meg is áll, majd amikor odasétálnak a vezető ablakához, döbbenten konstatálják, hogy senki sem ül a kocsiban. Mikor visszamennek a sajátjukhoz, a Cruise autója egy pillanatra úgy tűnik, mintha meg akarna lépni, áthajt a kereszteződésen, de végül néhány méterrel később biztonságosan leparkol a járda mellé. A rendőrök meg loholnak utána – írja a Sky News című brit hírportál. A járőrök megpróbálták kinyitni az ajtókat, de nem sikerült nekik. 

Fotó: ANDREJ SOKOLOW / AFP

Az eset komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a jövőben a rendőrök mit tehetnek az önvezető autókkal, amennyiben szabálytalankodáson kapják őket. Például mint most, amikor világítás nélkül haladt a forgalomban. 

A Cruise cég később közleményben reagált az incidensre és azt írták: már dolgoznak a rendőrséggel egy megoldáson, például a járőrök kapni fognak egy olyan közvetlen telefonszámot, amelyen bármikor bejelenthetik a hasonló eseteket. A rendőrség nem kommentálta az esetet.