Miután az aszály már a 13. évébe lép Chilében, az ország hétfőn bejelentett egy tervet arról, hogyan fogják a vizet adagolni a közel 6 milliós főváros Santiagóban és környékén – írja a Reuters.

A régió kormányzója, Claudio Orrego szerint a város 491 éves történetében sosem volt hasonló helyzet, amikor nem volt elegendő a víz minden ott élő számára.

A terv egy négy lépcsős zöldtől a vörösig tartó jelzőrendszeren alapulna és 

első lépésben csak bejelentések, később a víznyomás csökkentése, végül pedig a csapok forgó rendszerben történő elzárása következne, akár 24 órára is. 

A jelzőrendszer a Maipo és Mapocho folyók vízhozamán alapulna, mely az aszály kezdete óta folyamatosan csökken.

A kormány becslései szerint a víz elérhetősége az elmúlt 3 évtizedben az országban 10 százalékos csökkenés után 37 százalékra esett és tovább feleződhet az ország északi és középső részén 2060-ra.

Elpusztult halak a kiszáradó Peñuelas tó egykori fenekén
Fotó: Martin BERNETTI / AFP

A vízhiány – melyet másodpercenkénti literben mérnek majd – fogja meghatározni, hogy a csapokat 12, 6 vagy 4 naponta fogják elzárni. Mindegyik esetben változni fog, hogy az adott napon melyik területen lépnek életbe a korlátozások. Orrego kiemelte, hogy a korlátozásokra a helyben különösen erőteljesen érzékelhető klímaváltozás miatt van szükség, és fontos, hogy a lakosság is megértse, hogy az nem fog változni.

A chilei főváros központjának bizonyos részei és azok a területek, ahol a vizet kutak és nem a folyók biztosítják, mentesek lesznek a korlátozások hatálya alól.