Oroszország betiltja a napraforgómagok kivitelét péntektől, az abból készült étolaj tekintetében pedig exportkvótával korlátozza a világpiacra juttatható mennyiséget – tudta meg a Reuters.

Az ország agrárminisztériuma csütörtökön hozta nyilvánosságra a döntést, melynek értelmében április 1. és augusztus 15. között tilos a napraforgómagok kivitele, míg napraforgó étolajból 1,5 millió tonnát lehet ezen időszak alatt exportálni, napraforgódarából pedig 700 ezer tonna a határ. 

Tekintve, hogy a hadban álló orosz és ukrán fél egyaránt vezető termelője napraforgóolajnak, és az árak már most is elkezdtek felfelé kúszni, ez nem sok jóval kecsegtet. Azt sem lehet tudni, hogy az ukrán mezőgazdaság a háború alatt milyen termést tud elérni. A Fekete-tenger orosz blokád alá vonása miatt a meglévő ukrán étolaj exportja is nehézségekbe ütközik.

Fotó: Shutterstock

A sütőolaj hiánya miatt olyan hírek érkeztek a sült krumplijáról híres Belgiumból, hogy ezek készítői is bajba kerülhetnek, míg Németországban egyes jelentések szerint már nem jár sült krumpli a curry wursthoz vagy a hamburgerhez.

Azonban az oroszok és az ukránok egyik fő vásárlója India volt. Az ázsiai ország a héten 45 ezer tonna orosz étolajat vett rekordáron. Az orosz agrárminisztérium szerint a kiviteli korlátokra a stabilitás fenntartása miatt lehet szükség, lévén a nyugati szankciók az orosz élelmiszer-ellátást is próba elé állíthatják.

Problémát jelenthet az is, hogy az alternatívák sem könnyen elérhetők, ám Indiában még mindig többe kerül a napraforgóolaj a tonnánkénti 2150 dolláros árával, mint a tonnánként 1767 dolláron jegyzett szója- vagy a hasonló mennyiségben 1720 dollárért árult pálmaolaj. Magyarország nettó exportőr a napraforgóolaj területén, úgyhogy akár jól is járhat ezzel a helyzettel, ám az árstop lecsengésével fennáll a veszélye annak, hogy itthon is jelentősen drágul majd ez a termék is.