Egy New York-i bíró hétfőn elmarasztalta Donald Trumpot, amiért a volt amerikai elnök nem reagált a bírósági idézésre egy vele szemben zajló polgári peres eljárásban.

Az állami főügyészi hivatal több mint két éve indított vizsgálatot a volt amerikai elnök ingatlanügyleteivel kapcsolatban, mivel azt gyanítja, hogy Trump szándékosan felülértékelhette ingatlaneszközeit, hogy ezáltal kedvezőbb hitelkondíciókhoz, biztosítási és adózási feltételekhez jusson.

Fotó: MTI/AP/Chris Seward

New York állam főügyésze, Letita James a vizsgálathoz kapcsolódóan céges iratokat kért be a volt elnök mintegy félezer érdekeltségét összefogó Trump Organization-től, amiket a március végi határidőig sem kapott meg.

A friss bírói végzés értelmében az Egyesült Államok 45. elnökének naponta 10 ezer dollárt kell fizetnie, egészen addig, amíg nem bocsátja az ügyészség rendelkezésére a szóban forgó dokumentumokat.

Mr. Trump, tudom, hogy komolyan veszi a munkáját, ahogy én is komolyan veszem az enyémet

 – intézte szavait Donald Trumphoz a bírság kiszabásakor Arthur Engoron bíró. A multimillárdos üzletemberből lett politikus egyébként nem jelent meg a tárgyalóteremben.

Trump korábban „politikailag motivált boszorkányüldözésnek” nevezte az ellene folyó eljárást, tavaly decemberben pedig be is perelte Jamest, hogy leállítsa az ingatlancégeinek tevékenységét vizsgáló nyomozást.