A mali hadsereg péntek este jelentette be, hogy terrorista csoportok 203 fegyveresét ölték meg március 23-a és 31-e között az ország középső részén egy hadműveletben, letartóztattak 51 embert, és nagy mennyiségű fegyvert, lőszert foglaltak le. Az AFP hírügynökség nem tudta ellenőrizni a közlemény igazságtartalmát.

Az ENSZ szerint a mali dzsihadisták támadásaiban az utóbbi hetekben több tucatnyi civil vesztette életét a középső országrészben, valamint a Mali, Niger és Burkina Faso közötti hármas határ környékén. 

A bamakói kormány szerint a dzsihadisták azokat a civileket gyilkolják meg, akiket ellenségeikkel való együttműködéssel vádolnak. Civilszervezetek és volt lázadók pedig azt állítják, hogy a hadsereg is kegyetlenkedik.

Az orosz Wagner csoport tagjai támogathatják a terrorellenes akciókat 

António Guterres ENSZ-főtitkár az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel a mali hadsereget és külföldi támogatóit a Biztonsági Tanácshoz benyújtott bizalmas jelentésében. A külföldi támogatók kifejezéssel a főtitkár burkoltan az orosz Wagner biztonsági magáncég fegyvereseire utalt, akiket a gyanú szerint Bamako több hónappal ezelőtt hívott be Maliba.

Tüntetők egy európai uniós zászlót égetnek Maliban, és a francia csapatok kivonulását ünneplik Bamakóban 2022. február 19-én. 
Fotó: FLORENT VERGNES / AFP

Guterresnek ez az első, a BT-ben benyújtott jelentése azóta, hogy február közepén bejelentették: a Barkhane francia és a Takuba európai terroristaellenes misszió kivonul Maliból. Bamako tagadja, hogy a Wagner zsoldosai volnának az országban, csak annyit ismer el, hogy orosz "kiképzők" vannak jelen egy Moszkvával kötött kétoldalú együttműködés keretében.

A terrorellenes akciók a civil lakosságot is sújtják

Maliban az emberi jogok helyzete továbbra is bizonytalan, elsősorban a feltételezett szélsőséges fegyveres csoportok polgári lakosok ellen indított szándékos és rendszeres támadásai miatt. A terrorellenes műveleteknek egyes esetekben a polgári lakosságra is katasztrofális hatásai voltak, elsősorban Mali középső részén – áll Guterres jelentésében.

A mali hadsereg már egy évtizede küzd az iszlám lázadókkal, akik az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezekhez kötődő csoportokba szerveződve az elmúlt években kiterjesztették uralmukat, a francia katonaság és mintegy 13 ezer ENSZ-békefenntartó jelenléte ellenére. 2013 óta több mint 250 békefenntartó munkatársa veszítette életét, a legtöbben Maliban. Franciaország februárban jelentette be, hogy befejezi terrorellenes misszióját az afrikai országban, miután a párizsi kormánynak megromlottak a kapcsolatai a bamakói katonai vezetéssel.