Oroszország szabadon engedte Trevor Reed volt texasi tengerészgyalogost az Egyesült Államokkal folytatott egyezség értelmében – közölte a férfi családja és egy magas rangú amerikai tisztviselő.

A mai napon imáink meghallgatásra találtak, és Trevor biztonságosan úton van vissza az Egyesült Államokba 

– áll a család közleményében.

Közölték, hogy Reed „el fogja mesélni a saját történetét”, amikor már megküzdött „a számtalan egészségügyi problémával, amelyet az orosz gulágon elszenvedett rossz körülmények okoztak” neki.

Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

Az NBC News cikke szerint a Moszkvában bebörtönzött veteránt Konsztantyin Jarosenko elítélt orosz drogcsempészért cserélték el, akit 2010-ben 20 év börtönbüntetésre ítéltek.

A megállapodás még békeidőben is figyelemre méltó diplomáciai manőver lett volna, de a jelenlegi orosz-ukrán háború miatt még nagyobb erőket kellett mozgósítani.

A csere részeként Oroszország elengedte Reedet, akit  2019 nyarán tartóztattak le, miután az orosz hatóságok közölték, hogy megtámadott egy rendőrt, miközben a rendőrök egy őrsre szállították egy éjszakai italozás után. Reedet később kilenc év börtönre ítélték, bár családja hitt a férfi ártatlanságában, és az Egyesült Államok szerint is az eljárás igazságtalan volt.

Washington beleegyezett abba, hogy elengedi Konsztantyin Jarosenko orosz pilótát, aki 20 éves szövetségi börtönbüntetését töltötte Connecticutban, mert részt vett drogcsempészésben, miután 2010-ben Libériában letartóztatták és kiadták az Egyesült Államoknak.

Az orosz külügyminisztérium szerint Reed és Jarosenko cseréje egy „hosszú tárgyalási folyamat eredménye”.

A két foglyot egy európai országban cserélték ki. Bár a tisztviselők nem árulták el, hogy ez hol történt, a történteket megelőző órákban a kereskedelmi járatkövetők azonosították, hogy az orosz szövetségi biztonsági szolgálathoz tartozó repülőgép a törökországi Ankarába repült. Az Egyesült Államok Börtönhivatala is egyik napról a másikra frissítette weboldalát, hogy tükrözze, Jarosenko már nincs őrizetben.

Nyilatkozatában a család köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek, „hogy meghozta a döntést Trevor hazahozataláról”, valamint más tisztviselőknek, valamint Bill Richardsonnak, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövetének, akiről a család elmondása szerint az azt megelőző órákban Moszkvába utazott.

A veterán férfi egyike volt azoknak az amerikaiaknak, akiket Oroszország fogva tartott, köztük a WNBA-sztár Brittney Grinert, akit februárban vettek őrizetbe,  miután a hatóságok szerint a táskájában végzett átvizsgálás során kannabiszszármazékot találtak, és Paul Whelan, a michigani vállalatbiztonsági vezetőt, akit fogva tartják.