Trevor Jacob a kaliforniai Los Padres erdő felett repült kis, egymotoros repülőgépével. A repülésről felvételt készített, a propeller pedig egyszer csak leállt - írta meg a The Guardian.

Túl vagyok a hegyeken, viszont kiégett a motorom

- mondta Jacob a kamerába miközben a pilótfülkében ült. Ezután kiugrott a gépből miközben magát és a zuhanó gépet filmezte. A repülő az erdőbe csapódott, Jacob pedig ejtőernyővel landolt.

Képernyőkép Trevor Jacob Youtube videójából. Forrás az ABC News.
Képernyőkép Trevor Jacob Youtubera feltöltött videójából. Fotó: ABC News / ABC New/Youtube

Az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala (FAA) visszavonta az influenszer pilótaengedélyét,

mivel a vizsgálataik alatt arra jutottak, hogy szándékosan okozta a balesetet, hogy így növelje a nézettségét.

A férfi az egész esetet videóra vette, a felvételt pedig decemberben közzétette a Youtube csatornáján. A videó címe I crashed my plane (magyarul: összetörtem a repülőmet). A videót már 2,2 millióan nézték meg a videómegosztón. 

Jacob egy 1940-es Taylorcraft BL-65-ös gépet zúzott össze. A Légiközlekedési Hivatal a vizsgálatok befejezése után megállapította, hogy szándékosan okozta a balesetet, hogy népszerűséget szerezhessen a felvételekkel.

Ezt arra alapozzák, hogy a repülő belsejébe és külsejére is több kamerát szerelt fel.

Ön a gondolkodás, a józan ítélőképesség és a felelősség teljes hiányát tanúsította. Csak azért okozott repülőgép balesetet, hogy lefilmezhesse az esetet

- olvasható a Hivatal összegző jelentésében.

A nyomozás során azt is megállapították, hogy Jacob még a felszállás előtt felvette az ejtőernyőjét, illetve még az előtt kinyitotta a kabin bal oldali ajtaját, hogy a motor meghibásodott volna.

Ezek mellett a szerencsétlenség ellenére nem jelentkezett a légiirányítás vészhelyzeti frekvenciáján és a motor újra indításával sem próbálkozott.

A felvételekből az is kiderül, hogy a pilóta nem keresett biztonságos területet a leszálláshoz, pedig erre abban a körzetben lett volna lehetősége. Az is gyanús, hogy a kamerája már ott volt egy selfiebotra rögzítve.

Jacob az eset után elszállította a repülőgép roncsait és az arra felerősített kamerákat is.

Az FAA visszavonta az pilótaengedélyét és felszólította, hogy minden ezzel kapcsolatos dokumentumot küldjön be a Hivatalnak. Ezzel együtt egy több ezer dolláros bírságot is kilátásba helyzetek.