Huszonhat embert őrizetbe vettek Svédország két városában azt követően, hogy vasárnap erőszakos összecsapások törtek ki a rendfenntartó erők és a tüntetők között, akik egy radikális csoportosulás tervezett gyűlése ellen tiltakoztak, amely a Koránt akarta elégetni. A hatóságok hétfői közlése szerint az éjszaka nyugodt volt a vasárnapi zavargások után Norrköpingben, egy olyan területen, ahol nagyszámú a muszlim lakosság. A rendőrség nyolc embert vett őrizetbe erőszakos zavargás gyanújával - áll a rendőrség közleményében. A közeli Linköpingben, ahol szintén zavargások törtek ki, 18 embert vettek őrizetbe.

Mindkét városban vasárnap, négy napon belül másodszor törtek ki összecsapások, amelyek során többek között kövekkel dobálták meg a rendőröket és autókat törtek össze. A dán-svéd állampolgárságú Rasmus Paludan vezette Kemény vonal nevű, bevándorlás- és iszlámellenes csoport gyűlése ellen már csütörtökön is tüntetők tiltakoztak.

Vasárnap ismét tüntettek, hogy felszólaljanak a további tervezett gyűlések ellen, amelyekről Paludan végül lemondott. Norrköpingben a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, amelyek három embert megsebesítettek. Paludan, akit Dániában fajgyűlölő sértegetésért már elítéltek, az elmúlt napokban körutat tett Svédországban, ahol olyan városrészeket keresett fel, ahol nagyszámú muszlim lakosság él, hogy elégesse a Koránt, és ez erőszakos megmozdulásokat váltott ki. A twitterre posztolt fotók szeirnt Malmöben már egy olyan menetrend szerint közlekedő városi buszt is felgyújtottak Molotov-koktéllal, amelyen utasok is voltak.

Malmőben, ahol szombaton Koránt égetett, vasárnap este már másodszor törtek ki zavargások, egyebek között tűz ütött ki egy iskolában. Paludan gyűlései, amelyeken a Koránt égeti, tiltakozásokhoz vezettek az arab világban. Az iraki külügyminisztérium, amely behívatta a bagdadi svéd ügyvivőt, "a muszlimok érzéseit provokáló és a számukra szent dolgokat sértő" cselekedetnek nevezte ezeket a gyűléseket.

Szaúd-Arábia "elítélte egyes szélsőségesek svédországi akcióit és a muszlimok elleni provokációikat" - közölte az ország hivatalos hírügynöksége, a SAP.

A svéd rendőrség közölte, hogy három embert megsebesítettek vasárnap a keleti Norrkoping városában, amikor a tüntetők egy szélsőjobboldali csoport a Korán másolatainak elégetésére irányuló tervei ellen tiltakoztak.