Mindent szabályosnak talált a választás megszervezésével és technikai lebonyolításával kapcsolatban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálóbizottsága. Leadta jelentését az Ordo Iuris jogi kutatóintézet és a Collegium Intermarium választási megfigyelői missziója is.

A választás lebonyolítását meghatározó szabályok teljes körű vizsgálatát, a választási folyamat gyakorlati végrehajtását és annak minden szintjén történő ellenőrzését, majd az április 3-án 60 választási bizottságban végzett megfigyelést követően megállapították: hogy a parlamenti választások és a népszavazás megfeleltek valamennyi helyi és nemzetközi szabványnak, a választásokra vonatkozó alapelveknek, és hatékonyan biztosították az általános, közvetlen, titkos, szabad és egyenlő szavazást. 

A választás napján nem merült fel olyan körülmény, amely sértette volna a tisztességes és szabad szavazást 

– tájékoztattak közleményükben.

A választási rendszerrel kapcsolatban azt közölték, hogy azok megfelelnek a pluralizmus, a stabilitás, a szabad véleménynyilvánítás és a semlegesség követelményeinek, és biztosítják a választás ellen benyújtott panaszeljárások lehetőségét.

A választások átláthatóságának növelése érdekében azonban 

ajánlották a szavazóurnák egységesítését szilárd anyagból, például műanyagból készült zárt, átlátszó dobozok használatával.

Fotó: Vajda János

A népszavazással kapcsolatban megjegyezték: 

a kampány az Ukrajna elleni orosz invázió miatt veszített jelentőségéből a közvélemény szemében. Ha nem tört volna ki a háború, a közbeszéd minden bizonnyal jobban összpontosított volna erre a témára.

Bár a politika minden oldala azt állítja, hogy a médiamegjelenések egyenlőtlenek, az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az ellenzéki pártokat támogató, vezető magántulajdonú médiumok széles skáláját ellensúlyozza a kormánypárti szemléletet jobban támogató, feltörekvő magánmédia-szektor, 

Egy 2021 harmadik negyedévében végzett felmérés szerint a magyar közönség 81,6 százaléka fogyaszt kormánypárti, 80,6 százaléka pedig kormánykritikus médiát. 

A kizárólag kormánypárti sajtótermékeket fogyasztók aránya 5,7 százalék, ami jelentősen alacsonyabb, mint a kizárólag kormányellenes médiát fogyasztók száma (9,2 százalék). A statisztikák a megfigyelők szerint a médiapluralizmus növekedését jelzik.

Aggodalomra ad okot azonban néhány, az elmúlt egy hétben történt eset, melyek mellett a nemzetközi megfigyelőknek nem szabad elmenniük: múlt héten a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) több online portálját is feltörték. A kampányhajrában a Fidesz honlapját ismeretlen meghekkelték, blokkolták. Vélhetően törvénytelenül megszerzett adatbázis segítségével mintegy egymillió embert értek el az ellenzéki kampányközpont üzemeltetői, a szavazókat illegális sms üzenetekkel zaklatták, mely eset nem csak választójogi, adatvédelmi, hanem büntetőjogi konzekvenciákat is magával vonhat – olvasható a jelentésben.