El Salvador a nemzetközi sajtóban főként az országot vezető Nayib Bukele bitcoinnal kapcsolatos tervei miatt szokott szerepelni, ám az elnök a hatalmát és népszerűségét az országon belül főként a gyilkosságok radikális csökkenésének köszönheti. Az El Faro tulajdonába került hangfelvételek, valamint a lap nyomozása most fényt derít arra, hogy ezt hogyan sikerült elérni, valamint az is, hogy miért lángolt fel az országban rendkívüli állapot kihirdetéséhez és több tízezer letartóztatáshoz vezető erőszak ismét.

A lap írása bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy Bukele kormánya a hírhedt bűnbandával – a Donald Trump által az illegális bevándorlás elleni fellépés indokaként is felhozott – Mara Salvatrucha-13-mal (MS-13) kötött alkut, mely két és fél éven keresztül működött is, noha mindeddig erről az együttműködésről csak pletykák szóltak.

Handout picture released by the press secretary of the Salvadorean Presidency on March 28, 2022 showing members of the Mara Salvatrucha and Barrio 18 gangs under custody during the weekend at the prison in Ciudad Barrios, El Salvador, after the rise in homicide figures that occurred over the past weekend. - El Salvador's President Nayib Bukele issued an ultimatum on March 28, 2022, to gangs considered responsible for dozens of homicides in the ast three days, threatening to increase punishments on their more than 16,000 imprisoned members. The Central American nation declared a state of emergency on Sunday as it endures a fresh wave of gang violence, with police reporting 87 dead since Friday. (Photo by EL SALVADOR'S PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP)
Fotó: EL SALVADOR'S PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP

A hangfelvételeken nem maga Bukele – akit a megbeszélések során Batman néven emlegetnek –, hanem Carlos Marroquín, a társadalom szerkezetének megjavításáért felelős igazgató tárgyal a gengszterekkel. Az El Faro részére az MS-13 szóvivője megerősítette, hogy a március 25. és 27. között fellángoló gyilkossági hullámért ők a felelősek, az válasz volt arra, hogy a kormány megszegte velük kötött titkos alkut. 

A véres hétvégén 87-en haltak meg, ebből 62-en az elmúlt két évtized rekordját jelentő március 26-i napon.

Mint a banda elmondta, a kormány olyan dolgokat tett, mint a találkozóra hívott tagokat megbeszélés helyett letartóztatta. Marroquín – aki a banda egyik tagját a börtönből személyesen csempészte át Guatemalába az amerikai kiadatási kérelem ellenére – Gustavo Villatoro biztonsági minisztert okolja a megállapodás felrúgásáért. Az alku hatására a 2018-ban még napi 9,1 gyilkosság 3,4-re csökkent 2020-ra és 2021-re.

A lap birtokába jutott felvételek a drámai hétvége alatt és után készültek, és ezekben Marroquín ecseteli, milyen erőfeszítéseket tesz, hogy rábírja Bukelét az alku életben tartására. Azonban az elnök nem vette jó néven a banda fenyegetéseit, helyette szükségállapotot hirdetett és tömeges letartóztatásokat rendelt el. 

Hat hét alatt több mint 31 ezer embert letartóztattak, és közülük legalább 11-en meg is haltak az őrizetbe vételüket követően. 

Emberi jogi megfigyelők arra hívták fel a figyelmet, hogy sok esetben az őrizetbe vételek önkényes alapon zajlottak, és a fogva tartás körülményei kínzásnak minősülnek. Bukele szerint akik ezeket a véleményeket hangoztatják, azok a bandák pártját fogják. A kormánypárt képviselői a május 27-ig esedékes szükségállapot másodszori meghosszabbítását javasolják.

A felvételekből az is kiderül, hogy a kormány úgy gondolja, nála vannak a nyerő lapok a bandákkal szemben, ezért is születhetett meg a döntés a megállapodás felrúgásáról.