Andrej Melnik, Ukrajna berlini nagykövete ismét kigúnyolta Olaf Scholz német kancellárt, miután a német vezető kijelentette, hogy az ukrajnai háború „eszkalációja” aggodalomra ad okot.

Hmm, hányszor hallottuk ezt a Krím 2014-es annektálása óta? Semmit sem szabad tennünk, hogy elkerüljük Putyin provokálását, nehogy a helyzet eszkalálódjon. Berlin megbékítési politikája nem akadályozta meg az orosz megsemmisítési háborút

 - reagált Scholz szavaira az ukrán nagykövet egy twitter bejegyzésben.

A személyeskedő támadás az után következett be, hogy bár korábban ettől vonakodtak, Volodimir Zelenszkij végül csak beszélt Olaf Scholz német kancellárral, és tárgyaltak a védelmi célú támogatásról, illetve az energetikai együttműködésről, továbbá az Oroszországgal szembeni szankciók szigorításáról. A tárgyalás után Zelenszkij megköszönte a németek támogatását.

Andrej Melnik még május elején kemény támadást indított a német kancellár ellen, egy „sértett lepráshoz” hasonlítva, miután Scholz bírálta, hogy Kijev nem hajlandó fogadni Frank-Walter Steinmeier német elnököt, mondván korábban jó kapcsolatot ápolt az oroszokkal.