Volodimir Zelenszkij tájékoztatása szerint beszélt Olaf Scholz német kancellárral, és tárgyaltak a védelmi célú támogatásról, illetve az energetikai együttműködésről, továbbá az Oroszországgal szembeni szankciók szigorításáról – írja a Reuters.

„Nagyra értékeljük a Németországgal folytatott magas szintű párbeszédet” – tweetelte, egy német zászlós emojit használva az ország jelképeként, és a „támogatást a harcunkban”.


A The Guardian emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij korábban felszólította Scholzot, tegyen erőteljes politikai nyilatkozatot azzal, hogy május 9-én Kijevbe látogat. Az előző években a német vezetők gyakran utaztak ezen a napon Moszkvába a náci Németország második világháborús legyőzésére emlékező oroszországi győzelem napi megemlékezésre.

Erre a látogatásra nem került sor, Scholz ehelyett Emmanuel Macron francia elnök kíséretében Berlinben járt,

 ahol a támogatás jeléül a Brandenburgi kaput az ukrán zászló színeiben világították ki.

A Reuters megjegyezte, hogy Scholz vonakodott Ukrajnába látogatni, mivel Kijev nem volt hajlandó fogadni Frank-Walter Steinmeier német elnököt, mert az ukránok összefüggésbe hozzák őt a Vlagyimir Putyin Oroszországával való szoros kereskedelmi és egyéb kapcsolatokra törekvő korábbi német politikával.

Annalena Baerbock német külügyminiszter tegnap (május 10-én) Ukrajnába érkezett, ő volt a legmagasabb rangú német kormánytisztviselő, aki az orosz invázió február 24-i kezdete óta az országba látogatott.