A vádak szerint a 40 éves Lisa Smith az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozott Szíriában, a dzsihadista szervezet néhai vezére, Abu Bakr al-Bagdadi felhívását követve. Az iszlám hitre áttért nőt ugyanakkor felmentették a terror-finanszírozás vádpontja alól.

A képen Lisa Smith látható, ahogy a tárgyalására tart még 2020-ban. Fotó: AFP

Tony Hunt, a háromfős bírói tanács elnöke szerint az ügyészség kétséget kizáróan bizonyítani tudta, hogy

Smith 2015 októberében, amint megérkezett Szíriába, az Iszlám Állam tagja lett és letelepedett Rakkában. A bíró hangsúlyozta, hogy a nő hűséget is fogadott az Al-Bagdadi vezette szervezetnek, amelyről tudta, hogy illegális.

Mindemellett azt nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy az általa átutalt 862 dollárnak megfelelő összeg a terrorszervezet támogatását szolgálta volna, vagy esetleg humanitárius, vagy jótékonysági célok húzódhattak meg a háttérben.

Hunt kijelentette, hogy

nincs jelentősége annak hogy Smith vallási okokból utazott Szíriába, mert függetlenül attól, mennyire őszinte ez a meggyőződés,  bűncselekmény elkövetésére nem lehet mentség.

Mint mondta, Lisa Smith különös érdeklődést mutatott az iránt, hogy az Iszlám Állam területén élhessen, az iszlám törvénykezés, a saría uralma alatt.

A július 11-én esedékes ítélethirdetés előtt Smith-t óvadék ellenében szabadlábra helyezték.