BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életfogytiglant kapott a háborús bűnök miatt elsőként elítélt orosz katona

A 21 éves harckocsiparancsnok egy fegyvertelen civil megöléséért állt bíróság elé.

Az ukrán bíróság hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy orosz katonát egy fegyvertelen civil megöléséért a háború kitörése óta indított első, háborús bűnökkel kapcsolatos perben – számolt be róla a Reuters.

A 21 éves harckocsiparancsnok, Vagyim Sisimarin bűnösnek vallotta magát abban, hogy február 28-án az északkelet-ukrajnai Csupahivka faluban megölte a 62 éves Oleksandr Selipovot, miután parancsot kapott arra, hogy lője le.

Szerhij Agafonov bíró szerint Sisimarin a felettese bűnös parancsát végrehajtva több lövést adott le az áldozat fejére automata fegyveréből.

Russian soldier Vadim Shishimarin, 21, suspected of violations of the laws and norms of war,  inside a cage during a court hearing, amid Russia's invasion of Ukraine, in Kyiv, Ukraine May 20, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP

A múlt heti bírósági tárgyalás során Sisimarin elismerte tettét, együttműködőnek mutatkozott, és bocsánatot kért az áldozat özvegyétől, Katerina Selipovától.

Tekintettel arra, hogy az elkövetett bűncselekmény a béke, a biztonság, az emberiség és a nemzetközi jogrend elleni bűncselekmény, a bíróság nem látja lehetőségét annak, hogy Sisimarinra enyhébb büntetést szabjon ki

– áll az ítélet indoklásában.

A tárgyalásnak és az ítéletnek szimbolikus jelentősége is van Ukrajna számára. Kijev az invázió kezdete óta a civilek elleni atrocitások hosszú sorával és rendszeres brutalitással vádolta meg Oroszországot. Az ukránok állításuk szerint a harcok kezdete óta több mint 10 ezer lehetséges háborús bűntettet azonosítottak.

Oroszország kezdetektől tagadja, hogy szándékosan civileket támadott volna, és azt is tagadja, hogy háborús bűnöket követtek volna el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.