Az polgárai pénzügyi kártérítést követelhetnek kormányaiktól, ha a megengedettnél magasabb légszennyezettségi értékben károsítanák az egészségüket – tudatta a Reuters

Az uniós jog szerinti levegőminőség-védelmi határértékek megsértése miatt az uniós lakosok kártérítésre tarthatnak igényt

– áll az Európai Unió Bíróságának közleményében. Juliane Kokott főtanácsnok megjegyezte, gyakran éppen az erősen szennyezett területeken élő és dolgozó közösségek azok, amelyek különösen rászorulnak a bírósági védelemre. 

Protesters wear gas masks in the front of the Romanian Environment Ministry in Bucharest March 4, 2019, to demand better air. - Dozens of people holding placards reading "Our children don't breath air anymore" gather in the front of the Environment Ministry to ask for better breathable air in Bucharest. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Gázálarcot viselő tüntetők a román környezetvédelmi minisztérium épülete előtt Bukarestben 2019. március 4-én Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Hozzátette, 

a kártérítést igénylő személyeknek azonban bizonyítaniuk kell, hogy az egészségkárosodásukért közvetlenül a légszennyezés tehető felelőssé. 

Az adott kormány ebben az esetben is mentesülhet a felelősségvállalás alól, ha bizonyítani tudja, hogy a légszennyezettségi határértékeket akkor is megsértették volna, ha megfelelő levegőminőségi tervvel rendelkezik – tette hozzá.

Az uniós bírósági vélemények nem kötelező érvényűek, de a bíróság jellemzően figyelembe veszi azokat a következő hónapokban aktuális ítélethozatal során. 

A picture taken on January 24, 2017 in Paris show the top of the Eiffel tower hidden by the pollution and the fog. (Photo by LUDOVIC MARIN / AFP)
Az Eiffel-torony egy 2017. január 24-én Párizsban készült képen 
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

A vélemény egy párizsi lakos által indított ügy kapcsán merült fel, aki 21 millió eurós kártérítést követel a francia kormánytól arra hivatkozva, hogy a fővárosban mért légszennyezés mértéke károsította az egészségét, és a kormány nem tett eleget annak, hogy az uniós határértékeket betartsa. A párizsi jogvitát tárgyaló versailles-i bíróság kérte fel az uniós bíróságot annak tisztázására, hogy magánszemélyek igényelhetnek-e ilyen jellegű kártérítést.

Párizs a korábbi uniós bírósági ítéletek alapján 2010 és 2019 között megsértette a nitrogén-dioxid-szennyezésre vonatkozó uniós jogszabályi határértékeket. A francia államtanács szerint ugyanez történt 2020-ban is.

Az Európai Unió idén javaslatot tesz a légszennyezettségi határértékek frissítésére annak érdekében, hogy csökkentse az légszennyezettséggel összefüggésbe hozható korai halálozások mértékét.