Közélet

Magyar matematikus üzent a kelet-ukrajnai frontról (videó)

Traski Viktor kárpátaljai kutató az ukrán hadsereg katonájaként harcol, ezért videóüzenetben köszönte meg az MTA kitüntetését.

Kelet-Ukrajnából, a frontról küldött videóban köszönte meg az MTA Arany János Fiatal Kutatói Díját a kitüntetett matematikus – juttatta el az akadémia közleményében.

Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, az Ungvári Nemzeti Egyetem díjnyertes kutatója és oktatója az ukrán hadsereg katonájaként harcol. Ezért nem tudott jelen lenni az akadémiai ünnepségen, 

amelynek résztvevőit azonban videóüzenetben köszöntötte.

„Kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok” – ez lett volna Traski Viktor előadásának témája az MTA 195. közgyűlésén tartott Külső Tagok Fórumán, 2022. május 3-án. Az Ungvári Nemzeti Egyetemen valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást is oktató matematikus azonban a háború miatt nem tudott elutazni a budapesti rendezvényre.

Küldött viszont egy rövid videót, amelyben – miközben távoli robbanások zaja hallatszik – röviden ismertette kutatásait, majd reményét fejezte ki, hogy a járvánnyal és háborúval sújtott időszakot követően személyesen is be tud majd számolni eredményeiről az Akadémián.
 

 

magyar matematikus MTA orosz-ukrán háború front
Kapcsolódó cikkek