Százötvenegymillió dolláros (több mint 55 milliárd forint) bevételt hozott Amerikában a Top Gun: Maverick című film a nyitó hétvégén – számolt be róla a Fox News. A főszereplő Tom Cruise ezzel pályafutása egyik legsikeresebb filmbemutatóján van túl.

US actor Tom Cruise poses upon arrival for the UK premiere of the film "Top Gun: Maverick" in London, on May 19, 2022. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

A The Hollywood Reporter szerint 

a globális összbevétel is meghaladta a 275 millió dollárt (több mint 100 milliárd forint),

annak ellenére, hogy sem Kínában, sem Oroszországban nem játszották a filmet. A Top Gun pénteken elképesztő: 

51,8 millió dolláros (közel 19 milliárd forint) bevétellel indított. 

A jegyvásárlók a CinemaScore-on a legjobb, A+ jelű minősítést adták a produkciónak. A közönség több mint 70 százaléka 25 év, 55 százaléka pedig 35 év feletti volt.

A Top Gun: Maverick eredetileg 2019 júliusában került volna a mozikba a Paramount Pictures forgalmazásában, de 2018 augusztusában elhalasztották a bemutatót, hogy megfelelően ki tudják dolgozni az akciójeleneteket.

Fotó: Paramount Pictures

Napokkal a 2020. márciusi világméretű leállás előtt a Paramount két nappal előbbre hozta a film premierjét (2020. június 24-re), azonban ezt később december 23-ra tolták vissza. 2020 júliusában a film újabb, egy évvel későbbi időpontot kapott a koronavírus-járvány, Cruise időbeosztása, valamint a Mulan és a Tenet azonos napokra tervezett bemutatója miatt. A nagy eseményt 2021 áprilisában ismét elhalasztották novemberre, majd 2021 szeptemberében újfent csúszás történt, és ekkor jelölték ki végül a 2022. május 27-i dátumot.

Cruise, amikor arról kérdezték, nem érez-e nyomást arra vonatkozóan, hogy a film a különböző streamingszolgáltatók kínálatában is elérhető legyen, úgy válaszolt: „Ez soha nem fog megtörténni.” A Top Gun első részét több mint harminc évvel ezelőtt, 1986-ban mutatták be.