Iránban május 21-re tűzték ki a svéd-iráni kettős állampolgársággal rendelkező Ahmadreza Dzsálali kivégzését – közölte az Isna iráni hírügynökség szerdán. Ann Linde svéd külügyminiszter "rendkívül nyugtalanítónak" nevezte a hírt, és a férfi szabadon bocsátását követelte.

Focus,On,Hammer,,Group,Of,Files,On,Judge,Table,Covered
Fotó: Shutterstock

A Svédországban katasztrófavédelmi orvosként dolgozó Dzsálalit 2016-ban, iráni látogatása során tartóztatták le, mert a vád szerint a Moszadnak, azaz az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett. A forradalmi bíróság ezért később halálra is ítélte, majd az ítéletet az Iráni Iszlám Köztársaság legfelsőbb bírósága 2017-ben megerősítette. Egy évvel később Dzsálali megkapta a svéd állampolgárságot, letartóztatása óta a hírhedt teheráni Ewin börtönben tartják fogva.

Teheráni megfigyelők szerint az ügy összefüggésben van egy svédországi bírósági eljárással, amelyben egy iráni Hamid igazságügyi tisztviselőt azzal vádolnak, hogy tömeges kivégzésekben és háborús bűncselekményekben vett részt, amiért életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat. Az iráni külügyminisztérium "politikai színjátéknak" minősítette az eljárást, a hét elején emiatt beidézték a svéd nagykövetet is.