Támogatásáról biztosította Japán védelmi képességeinek növeléséről szóló terveit Joe Biden amerikai elnök, amikor hétfőn Fumio Kisida japán miniszterelnökkel tárgyalt Tokióban – írja a Reuters.

A két politikus találkozóját követő sajtótájékoztatón 

Biden elmondta azt is, hogy hajlandó erővel is megvédeni Tajvant, amennyiben a szigetet megtámadná Kína. 

Ugyanakkor hozzátette, hogy egyetértenek az egy Kína politikájával, ám nem tartja megoldásnak azt, hogy erővel próbálják meg elfoglalni a szigetet. Hozzátette még azt is, nem számít arra, hogy egy ilyen támadásra sor kerül.

US President Joe Biden (R) and Japanese Prime Minister Fumio Kishida (L) review an honour guard during a welcome ceremony at the Akasaka Palace state guest house in Tokyo on May 23, 2022. (Photo by Eugene Hoshiko / POOL / AFP)
Fotó: Eugene Hoshiko / POOL / AFP

Noha törvények kötelezik Washingtont arra, hogy segítse Tajvan védelmét, a stratégiai bizonytalanság jegyében hosszú ideje nem nyilvánította ki, hogy beavatkozna-e egy invázió esetén. Azonban Biden már tavaly októberben is elmondta, hajlandó katonai beavatkozásra a sziget védelmében. Akkor a Fehér Ház szóvivője szerint Biden szavai nem jelentettek változást az amerikai politikában.

Az elnök mostani mondatai könnyen elhomályosíthatják a megválasztása óta első ázsiai útján járó Biden fő célját, az Indo-Pacific Economic Framework nevet viselő gazdasági együttműködés tető alá hozását.

Az út során a Quad nevet viselő országcsoport – az Egyesült Államok, Japán, India és Ausztrália – vezetői is találkoznak, így hamarosan érkezhet Tokióba a frissen megválasztott ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese is.

Fumio Kisida a két vezető sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Japán fontolgatja védelmi képességeinek fokozását, beleértve a válaszcsapás képességét, ami potenciális változást jelent az ország politikájában. A japán miniszterelnök elmondta, Biden támogatja azt is, hogy Japán az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává váljon.