„A többéves pénzügyi keret és az újjáépítési alapból származó források megszerzéséhez alá kell írnunk két megállapodást. 

Az elsődleges célom az lesz, hogy Brüsszellel felvéve a kapcsolatot megtudjam, mik az okai az elakadásnak, és próbáljuk elhárítani az akadályokat”

– mondta el Navracsics Tibor a veol.hu-nak. 

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt hozzátette, 

a Magyarországon elindult fejlesztéseket ezekből az alapokból kell finanszírozni, ezért minél hamarabb kellenek az uniós források. 

NAVRACSICS Tibor
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„A feladatom az, hogy a ciklus végéig, 2026-ig kiépítsünk egy olyan fejlesztéspolitikai intézmény- és szempontrendszert, amely lehetővé teszi, hogy az itt élők sajátos érdekeiket jobban tudják érvényesíteni a fejlesztéspolitikában, illetve a fejlesztéspolitika jobban tudja támogatni az itteni szempontokat” – mondta, hozzátéve, hogy a Balaton környékén ez a turizmus és a ma is jelen lévő közigazgatási széttagoltság, ugyanis a tó három megyéhez, három tervezési-statisztikai régióhoz tartozik.

Ha összehangoltabb Balaton-politikát akarunk, akkor a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szerepét is erősítenünk kell

– tette hozzá. A miniszterjelölt szerint abból adódnak az Észak-Dunántúl különleges szempontjai, hogy a térség közelebb van Nyugat-Európához, az ottani munkaerőpiacokhoz, mint az ország többi része, ezért  nagyobb kihívás a térség vállalkozói számára a munkaerő, a munkavállalók megtartása. 

Korábban a VG megírta, hogy a magyar kormány a Brüsszellel fennálló vita ellenére továbbra is arra számít, hogy rendben meg fognak érkezni az uniós források. A helyreállítási alap felhasználásáról 2023 végéig dönteni kellene, tehát ezek a pénzek nagy valószínűséggel 2023-ban és 2024-ben támogatnák meg a gazdasági növekedést.