Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 24-e óta nem hagyta el országát a háború miatt. Most mégis úgy látszik, elutazhat, hogy részt vegyen egy svájci konferencián írja a svájci Blick. Ticino, Svájc legdélebbi tagállama, a helyi lakosság pedig fokozottan készül a látogatásra.

A szóban forgó konferenciát július 4-én és 5-én tartják, az eseményt Zelenszkij és Cassis közösen nyithatja majd meg. 

Ukrainian President Volodymyr Zelensky is displayed on a giant screen after delivering a live voice message during a demonstration against the Russian invasion of Ukraine in front of the Swiss House of Parliament in Bern, on March 19, 2022. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

A konferencia biztosítására a lehető legmagasabb szinten készülnek. Zelenszkij mellett más ukrán képviselők is elutaznak Luganóba. A konferenciára többek között meghívták

Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt, Olaf Scholz német kancellárt, Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt és Mario Draghi olasz miniszterelnököt. 

Svájcban megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e összehozni a konferencia nívós névsorát. Az Európai Védelmi Ügynökség még márciusban arról írt, elképzelhetetlen, hogy Zelenszkij elutazzon egy ilyen találkozóra, a svájci Tages-Anzeiger viszont azt állítja, jó esély van az ukrán elnök látogatására.

Annak ellenére, hogy egyelőre nincs fix névsora a résztvevőknek, a svájci szövetségi rendőrség, illetve a szövetségi titkosszolgálat már elkezdte Ticino biztosítását arra az esetre, ha Zelenszkij mégis tiszteletét teszi. A biztonsági előkészületekért felelős Norman Gobbi azt mondta: 

Arra készülünk, hogy Zelenszkij az utolsó pillanatban is betoppanhat, vagy akár le is mondhatja a részvételt.