A jelek szerint nem műszaki hiba, hanem szándékos emberi beavatkozás okozhatta a márciusban lezuhant kínai utasszállító repülőgép tragédiáját.

A The Wall Street Journal a vizsgálat előzetes eredményeit ismerő légiipari forrásaira hivatkozva azt írja, a pilótafülkében lévő személyek közül valaki szándékosan vezethette földnek a márciusban lezuhant kínai utasszállító gépet. 

A gép azt tette, amire valaki a pilótafülkében lévők közül utasította

– nyilatkozta a lapnak a vizsgálat részleteit ismerő szakértő.

Azt viszont továbbra sem tudni, hogy a 32 éves pilóta, a nyugdíjazás előtt álló elsőtiszt, a tapasztalatokat gyűjtő 27 éves másodpilóta, vagy esetleg egy másik személy felelős a 133 életet követelő szerencsétlenségért.

TENGXIAN, CHINA - MARCH 23: Rescuers find a black box, which was preliminarily identified as the cockpit voice recorder from the crashed China Eastern Airlines Flight MU5735, at the site of a plane crash on March 23, 2022 in Tengxian County, Wuzhou City, Guangxi Zhuang Autonomous Region of China. A China Eastern Airlines Boeing 737-800NG aircraft carrying 132 people, including 123 passengers and nine crew members, crashed in South China's Guangxi Zhuang autonomous region on Monday. (Photo by VCG/VCG via Getty Images) 1387665551
Fotó: Getty Images

A China Eastern Airlines által üzemeltetett Boeing 737-800-as gép március 21-én csapódott egy sűrű erdős domboldalba Dél-Kínában, kilenc fős személyzettel és 124 utassal a fedélzetén, akik közül senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

A becsapódás előtt percenként 31 ezer láb (9,4 kilométer) magasságot veszítő repülőgép sebessége a Flightradar24 adatai szerint meghaladta a 966 kilométert óránként, ami közel a hangsebesség.

A Kunming városból a tengerparti Guangzhou városába tartó MU5735-ös járat akkor kezdett el hirtelen veszíteni magasságából, mikor meg kellett volna kezdenie az ereszkedést a célállomás felé. Rövid időre úgy tűnt, hogy a gép kihúzódik a zuhanórepülésből. A hatóságok szerint a pilóták a gyors süllyedés során nem reagáltak a légiforgalmi irányítók többszöri felszólítására sem.

Bár a történtek ismeretében meglehetősen bizarr, a tragédia emberi oldalról nyugtalanító magyarázata a Boeing-befektetők számára némi megkönnyebbülést jelent, bebizonyosodni látszik ugyanis, hogy nem újabb műszaki problémával néz szembe a nagy múltú vállalat. A repülőgépgyártó társaság részvényei hat százalékkal lőttek ki kedden a hírre.