A gerillából lett közgazdász, majd bogotái polgármester, Gustavo Petro nyerte az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Kolumbiában, ellenfele pedig meglepetésre Rodolfo Hernández üzletember lesz a három hét múlva esedékes második fordulóban.

RODOLFO
Fotó: Mauricio Duenas Castaneda

 

Nem hivatalos végeredmény szerint az átfogó gazdasági és szociális reformokat ígérő, baloldali Petro a szavazatok valamivel több mint 40 százalékát kapta. A 77 éves Hernández, aki szintén volt már polgármester – Bucaramanga városban –, 28,1 százalékkal szerezte meg a második helyet. 

A 62 éves Petro – akinek győzelmét már korábban valószínűsítették a közvélemény-kutatások nyomán – egyebek között a gerillaszervezetekkel kezdett béketárgyalások folytatásával, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésével, a nyugdíjak kiegyensúlyozásával, a felsőoktatás részleges ingyenessé tételével kampányolt. A választáson függetlenként indult Hernández – akit egyes elemzők populistának tartanak – gazdasági szigort és a korrupció elleni kemény fellépést ígért. 

Ha Petro nyeri a második fordulót, több évtizedes jobboldali vezetés után lesz baloldali államfője Kolumbiának. 

Az ellenzék győztes jelöltje vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy a nép a változásra szavazott. Az új vezetés fő feladata a jövő megalapozása lesz – mondta Petro. 

A nem hivatalos végeredmény szerint a harmadik helyre a konzervatív Federico Gutiérrez futott be. A szintén konzervatív, leköszönő Iván Duque az alkotmány értelmében nem indulhatott a voksoláson. Negyedik helyen a centrista Sergio Fajardo végzett 4,2 százaléknyi szavazattal. 

A választást – amelyen jelentős létszámú nemzetközi megfigyelőcsoport is jelen volt – súlyosabb incidensek nem zavarták meg, közel 300 ezer rendőr és katona vigyázott a rendre. A részvétel 54,8 százalékos volt, csekély mértékben magasabb a négy évvel ezelőttinél.