Az elhízás aránya járványos méreteket öltött az európai régióban – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodája.

A felnőttek 59 százaléka és majdnem minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és várhatóan az európai régió egyetlen országa sem tudja megakadályozni 2025-ig az elhízás növekedését – tudatta a Politico. A túlsúlyosság, illetve az elhízás mértéke a koronavírus-járvány idején a gyermekek és a tizenévesek körében is nőtt – derül ki néhány ország előzetes tanulmányaiból.

A WHO Europe kiemelte, hogy az ételkiszállítási alkalmazások is hozzájárulhatnak az elhízás problémájához, mivel a mozgásszegény életmódot ösztönözhetik.Az ételrendelő applikációk a pandémia idején váltak különösen népszerűvé, amikor a lakosság egyébként is otthon maradásra volt kényszerítve. Ráadásul sokaknak felborult az étkezési rendje is például a home office miatt, hiszen otthon nem sokan tartottak ebédidőt, vagy épp elcsúsztatták azt, mert nem voltak ott a megszokott kollégák, akikkel ki tudtak jár éttermekbe. 

túlsúly elhízás kövérség dagadt fánk gyorskaja Girl with  donut. Fast food concept, overweight. Minimal pink background with copy space 1348868589
Fotó: penyushkin / Getty Images

Az elhízás ráadásul egységesen érinti az egész kontinenst. A jelentésben a WHO szakértője kiemelte: egyetlen ország sem mentes a kóros elhízástól, vagyis nincs olyan társadalom Európában, amely egészségesnek lenne mondható. 

A jelentés javasolt irányelvei szerint az éttermeknek a tápértékkel kapcsolatos információkat az alkalmazásokban is fel kellene tüntetni, és a felelősségre vonhatóság érdekében az ételkiszállító cégeket is élelmiszeripari vállalkozásnak kellene minősíteni. Emellett jelentős energiát kellene fektetni a szervezet szerint abba is, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy a saját egészségükért érdemes egészségesebben étkezniük és sportolniuk. 

Az elhízás legalább 13 különböző ráktípussal hozható összefüggésbe, és valószínűleg évente legalább 200 ezer új daganatos megbetegedés kialakulását okozza a régióban. Egyes országokban a következő évtizedekben az elhízás megelőzheti a dohányzást mint a megelőzhető rákos megbetegedések vezető kockázati tényezőjét – írja a WHO jelentése.

Az Eurostat testtömegindex-térképe szerint egyébként Magyarország kifejezetten rosszul áll a listán, nálunk csak a horvátok elhízottabbak Európában, a csehek pedig velünk egy szinten állnak. 

Fotó: Eurostat