Több száz katonai alkalmazottat tiltottak el bevetésen való részvételtől az Egyesült Királyságban, miután nyilvánosságra került egy videó, amelyen láthatóan orgiázás látható egy essex-i katonai bázison – számolt be róla a Sky News.

A brit hadsereg boszniai és koszovói bevetését törölték a videó kikerülése után, amelyen látszólag brit ejtőernyősök vettek rész.

A hadsereg balkáni akciója szeptemberben kezdődött volna, mintegy 300 katonatiszt bevetésével. A videóról kiderült, hogy konszenzusos alapon törtért, ugyanakkor a nők becsmérlésére alkalmas, káros és maró tartalomnak nevezik a brit sajtóban is.

Fotó: Raigo Pajula / AFP

Nyolc ejtőernyős ellen rendőrségi vizsgálat indult, miután lefilmezték őket, amint egy civil nővel orgiát tartottak. Bár bűncselekmény nem történt, az eset nyilvánvalóan nem előnyös PR-szempontból a fegyveres szervekre nézve. Ráadásul a hedonista harcosok ezzel társaikat is bajba sodorták.

Andrew Harrison altábornagy, a brit hadsereg új főnöke, az ejtőernyősök ezredparancsnoka úgy nyilatkozott, hogy a vezérkari főnök Sir Patrick Sanders tábornok „átmenetileg elvesztette a bizalmát” az harmadik ejtőernyős zászlóaljban.

A zászlóalj vezetése elmondta, hogy sajnálják a hadsereg hírnevét rontó viselkedést, és törekszenek rá, hogy helyreállítsák megkopott hírnevüket.

Hozzátették, hogy az egység bármikor készen áll arra, hogy szükség esetén az országot védje.