Pizzaháborúként jellemzi az olaszországi helyzetet a Reuters hírügynökség, miután az olasz milliárdos, Flavio Briatore üzletember nekiesett a nápolyi szakácsoknak. A dél-olasz városban ugyanis, ahol a pizzasütés az UNESCO világörökség része, kifejezetten olcsón adják a finomságokat: az egyszerűbb pizzákért mindössze 4 eurót kérnek. 

Az üzletembernek azonban nagyon nem tetszik ez az alacsony ár, hiszen saját éttermeiben jóval drágábban kapható a pizza. A spanyol sonkás feltéttel ellátott finomságot például 65 euróért lehet kapni, a fekete szarvasgombás pizzát pedig 49 euróért. 

Négy eurós pizza, hát mi a fenét raknak ezekre?

– tette fel a kérdést közösségi oldalán Briatore, aki még jobban nekiment a világörökség részét képező nápolyi pizzáknak, konkrétan paradicsomban ázó tésztatégláknak nevezte a helyi ételeket. 

Neapolitan Pizza Margherita
Fotó: NurPhoto via AFP

Az üzletembernek azonnal visszavágott a helyi szövetség vezetője, Sergio Miccu séf, aki szerint Briatora az olasz örökséget árulta el kijelentéseivel. 

A pizzák több generációt etettek már, többek között háborúk és kolera idején is

– írta közleményében. 

Egy másik híres pizzaszakács, Gino Sorbillo pedig Briatore kijelentésére válaszul ingyen pizzát kezdett osztogatni családi étterme előtt. 

Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of Monaco
Flavio Briatore / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Azt mondja, hogy az olcsó pizza nem jó? Hát tessék megkóstolni a miénket! 

– mondta az akció alatt a séf, aki azt is felajánlotta: szívesen megküzdenek egy jótékonysági rendezvény keretén belül Briatore szakácsaival, ahol az emberek kóstolás útján dönthetnék el, mely pizzák a finomabbak.