Fokozódott 2021-ben az orosz hibrid tevékenység Szlovákiában a szlovák hírszerzés szerint – olvasható az Új Szó online felületén.

orosz propaganda Russia war háború propaganda hand fist ököl ökölbe szorított kéz strike with arm fegyverek repülők repülőgépek weapon plane and flag zászló. Vintage red symbol of aggression agresszió rebellion lázadás and army hadsereg defense védelem
Fotó: Bakhtiar Zein / Shutterstock

Céljuk az volt, hogy befolyásolják a stratégiai kérdésekkel kapcsolatos politikai döntéseket, elmélyítsék a társadalmi ellentéteket, vagy propagandát terjesszenek.

Fontos volt azonban az államapparátusba való beszivárgás is – derült ki a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) 2021-es jelentéséből.

Megállapítják azt is, hogy az oroszok által előállított tartalmak főleg történelmi narratívákra hagyatkoztak, amelyek általában az EU és  NATO kiritikájába csaptak át. De fontos volt a szlovák és az orosz nép történelmi, kulturális és nemzeti rokonságának hangsúlyozása is. 

Ugyanakkor az orosz nagykövetség fokozta hivatalos online tájékoztatási tevékenységét, melynek célja elsősorban a kedvező kép kialakítása volt Oroszországról, különösen az orosz vakcinakampány sikerességéről.

A biztonságtechnikai szoftvereket fejlesztő ESET elemzése szerint azonban nemcsak Oroszország fokozta tevékenységét, de a jelenleg is zajló háború kezdete óta az Oroszország elleni kibertámadások száma is megugrott.