Közélet

Megpróbálták visszafoglalni a Kígyó-szigetet az ukránok, óriásiak a szakadárok veszteségei

Az aprócska fekete-tengeri sziget már a háború eleje óta kiemelten fontos helyszín, stratégiai jelentőségű.

Megtámadták az ukránok a háború eső napján orosz kézre került Kígyó-szigetet. A Fekete-tengeren található rendkívül apró, ám stratégiailag annál kiemeltebb jelentőségű földdarabon megfigyelőtornyokat lőttek szét a legfrissebb műholdképek szerint. 

Elfoglalni ugyanakkor nem sikerült nekik, az orosz hadsereg megerősítette, hogy visszaverték a támadást. 

A kijevi rezsim őrült támadást indított a Kígyó-sziget visszafoglalására, de nem jártak sikerrel

– reagált az ukrán hírekre az orosz védelmi minisztérium a Guardian című lap szerint. 

Fotó: AFP

Az ukránok levegőből és vízen is támadták a szigetet, Kijev közlése szerint jelentős csapást mértek az orosz csapatokra. Azt ők sem állították, hogy elfoglalták volna a szigetet, de mint írták: a hadművelet folytatódik. 

A Kígyó-sziget a háború első napján került a főbb hírek közé, bár azóta kiderült, hogy a földdarab köré szőtt legendákkal kapcsolatban kvázi mindkét oldal erősen túlzott. Az biztos, hogy hónapok óta orosz egységek állomásoznak itt. 

Vérben ázik a fekete-tengeri Kígyó-sziget, és gyűlnek a roncsok

Filmre kívánkozik a szikláért folyó harc, de egyre inkább horrortörténetbe hajlik.

Közben a brit védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a szakadár Donyecki Népköztársaság óriási veszteségeket szenvedett el eddig a harcokban. A brit hírszerzés adatai szerint 2128 katonájuk halt meg és 8897-en megsérültek, ami azt jelenti, hogy nagyjából a szakadárok a teljes haderejük 55 százalékát elvesztették már a harcokban. 

A szakadárok a jelentés szerint rendkívül elavult haditechnikával vannak felfegyverezve, és a felszerelésük sem üti meg sem az ukrán, sem az orosz hadsereg színvonalát. Ennek ellenére folyamatosan vetik be a tartalékosokat, hogy minél hamarabb áttörést érhessenek el Donbaszban. 

 

 

 

 

 

Kígyó-sziget háború támadás Ukrajna veszteség szakadárok
Kapcsolódó cikkek